ChatGPT-vel iratta meg parlamenti beszédét a dán miniszterelnök

TECH
2023 május 31., 12:20

Az új típusú mesterséges intelligenciára épülő ChatGPT írta meg Mette Frederiksen dán miniszterelnök szerdai parlamenti beszédének bevezetőjét - a politikus így akarta felhívni a figyelmet az AI-forradalom jelentőségére és veszélyére.

"Megtiszteltetés és kihívás volt irányítani a kormány munkáját a most véget érő parlamenti időszakban. Keményen dolgoztunk azért, hogy a pártok együtt tudjanak működni, illetve hogy biztosítsuk Dánia stabil és fenntartható jövőjét. Lépéseket tettünk a klímaváltozás leküzdésére és egy igazságosabb, befogadóbb társadalom kialakítására annak érdekében, hogy minden állampolgár egyenlő esélyekkel indulhasson."- szól a szöveg. Frederiksen ezután beismerte, hogy a bevezetőt nem ő írta, hanem egy robot, majd azt mondta, lenyűgöző és félelmetes egyben, hogy a mesterséges intelligencia másodpercek alatt képes megírni egy beszédet, megoldani egy egyetemi szintű feladványt vagy elkészíteni egy jelentést, mindezt meggyőző színvonalon - bár erre nekünk van ellenpéldánk is. A mesterséges intelligencia „már nem a jövő, hanem a jelen valósága, és a társadalmunkat olyan mértékben fogja átalakítani, amelyet ma még fel sem foghatunk", tette hozzá.

A világ kormányai és vezető politikusai rendszeresen emelnek szót a mesterséges intelligencia térnyerése mellett és ellen, de az illetékes hazai minisztériumokat egyelőre hiába kérdeztük a témában. Herczeg Márk és Rényi Pál Dániel homo sapiens újságírók kapcsolódó cikkét itt, az ezt fejtegető podcast adást pedig itt találják.

(via MTI)