Netanjahu egyoldalúan folytatná az igazságügyi „reformot”

külföld
2023 június 19., 07:19

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap egy kabinetülésen bejelentette, hogy a héten egyoldalúan folytatja a kormány törvényalkotási folyamatát, melynek során az ellenzék szerint a legfelsőbb bíróság és más demokratikus intézmények gyengítésére törekszik.

A jogalkotási folyamat folytatása az ellenzékkel az igazságügyi reformról való megállapodás nélkül várhatóan új lendületet ad a kormányellenes tüntetéseknek. Valószínűleg a Biden-kormány és Netanjahu szélsőjobboldali kormánya közötti feszültséget is növelni fogja.

Netanjahu március végén a tömeges tiltakozások és az Egyesült Államok nyomására felfüggesztette az igazságügyi reformot. Biden akkor felszólította Netanjahut, hogy „álljon el" az igazságügyi reformtervtől, és dolgozzon azon, hogy széles körű konszenzus jöjjön létre a jogszabályhoz. Biden akkor azt is mondta, hogy a közeljövőben nem fogja meghívni Netanjahut a Fehér Házba, és utalt arra, hogy mindez összefüggésben van az igazságügyi átalakítással kapcsolatos amerikai aggodalmakkal.

Netanjahu szerdán mégis megpróbált egy parlamenti manővert végrehajtani, hogy késleltesse a bírákat kinevező bizottság megalakulását. Próbálkozása kudarcot vallott, de az ellenzéki vezetők, Yair Lapid és Benny Gantz bejelentették, hogy felfüggesztik a koalícióval az igazságügyi átalakításról folytatott tárgyalásokat mindaddig, amíg a koalíció ki nem nevezi képviselőjét a bizottságba.

Lapid egy tweetben arra figyelmeztetett, hogy ha Netanjahu egyoldalúan folytatja a törvényhozást, „rá fog jönni, hogy a nép kevesebb mint felének miniszterelnöke, Izrael gazdaságának, biztonságának és a Knesszetnek kevesebb mint felével".

(Axios)