Putyinnak megint közlendője támadt

háború
2023 június 26., 18:58

Az orosz vezető hétfő este tévébeszédet tart, mondta be az orosz állami tévé Dmitrij Peszkovra, a Kreml sajtótitkárára hivatkozva. Mellette Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök is bezsélni fog hétfő este.

Vlagyimir Putyin legutóbb szombaton mondott nyilvános beszédet, amikor a Wagner zsoldosai éppen Moszkva felé meneteltek. Akkor azt ígérte, hogy megbüntetik a fegyveres felkelés vezetőit, estére mégis azt ígérték Jevgenyij Prigozsinnak, hogy ejtik az ellene felhozott vádakat, ha visszafoirdítja a seregét. Hétfőn Prigozsin azt állította, nem akarták megdönteni a hatalmat, csak a Wagner feloszlatását szerették volna megakadályozni és a hadvezetést elszámoltatni a hibákért.

photo_camera Fotó: PAVEL BEDNYAKOV/AFP

Erre a zsoldossereg még szombat este elhagyta az általuk megszállt Rosztovot, de hétfőn kiderült, hogy az eljárást formálisan mégsem szüntették meg. A békét hozó alkut Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kötötte meg, a Meduza forrásai szerint Putyin a válság alatt elérhetetlen volt. Még az is elterjedt, hogy elhagyta Moszkvát.(TASZSZ)