Nemkívánatosnak nyilvánították a Novaja Gazetát, a putyini Oroszország egyik utolsó független lapját

külföld
2023 június 28., 21:19

Oroszország területén nemkívánatosnak nyilvánította a Novaja Gazeta-Europe rendszerkritikus lapot az orosz főügyészség. Az ezt bejelentő közleményben „külföldi szervezetként” hivatkoznak a további, online működés érdekében tavaly Lettországba menekülő orosz újságra.

A Novaja Gazeta a médiaengedélye 2022-es bevonásáig a legnagyobb és az egyik utolsó független lap volt Vlagyimir Putyin Oroszországában, a vezető tényfeltáró médium maradt az orosz sajtószabadság fokozatos visszaszorítása közepette is. Sorra írták az oknyomozó anyagokat a vezetésről, választási csalásoktól kezdve a bérgyilkosságokig sok kínos ügyről.

Az utóbbi három évtizedben számos újságírójukat megtámadták, hetüket, köztük Anna Politovszkaját, meg is ölték. A főszerkesztő Dmitrij Muratovot valószínűleg szintén az orosz titkosszolgálat támadta meg, acetonos vörös festékkel. Muratov a lapnál végzett munkájáért 2021-ben Nobel-békedíjat kapott, amit aztán elárverezett.

Dmitrij Muratov, a Novaja Gazeta főszerkesztője, miután 103,5 millió dollárért elárverezte a Nobel Béke-díját.
photo_camera Dmitrij Muratov, a Novaja Gazeta főszerkesztője, miután 103,5 millió dollárért elárverezte a Nobel Béke-díját. Fotó: KENA BETANCUR/AFP

Az újságot 1993-ban alapították, részben a tavaly augusztus végén elhunyt Mihail Gorbacsov néhai szovjet elnök-pártfőtitkár Nobel-békedíjából, írja az MTI.

Az orosz főügyészség mostani döntését egyáltalán nem meglepően azzal indokolta, hogy a Rigában szerkesztett újság hamis információkat terjesztett az ukrajnai „különleges hadműveletről” és az orosz állampolgárok jogainak „állítólagos” tömeges megsértéséről.

Kiemelt videóink