Az ország, ami törvényt hozott a saját jövője ellen

vélemény
2023 július 04., 09:48

2023. július negyedikén a magyar parlament 136 igen, 58 nem szavazat mellett elfogadta a „pedagógusok új életpályájáról” szóló törvényjavaslatot. A javaslat a köznyelvbe státusztörvény néven került be, a kritikusabbak bosszútörvénynek nevezik, tartalmának lényegét viszont talán ennél is pontosabban meg lehet fogalmazni.

Olyan törvényről van szó, aminek hatására pedagógusok sora hagyja el a pályát, akik pedig maradnak, az eddiginél is kevésbé szabadon, még inkább lehajtott fejjel kényszerülnek majd dolgozni. Figyelembe véve, hogy mi a tanárok szerepe egy társadalomban, nehéz más következtetést levonni, mint hogy a magyar országgyűlés itt Magyarország jövője ellen fogadott el törvényt. Az állampolgárok ügyeinek képviseletével megbízott honatyák pedig ezzel pontosan tisztában voltak, amikor megnyomták az igen gombot.

photo_camera A parlament július negyedikén. Fotó: Németh Dániel/444

A törvény részleteiről sok vita zajlott az elmúlt hetekben - a parlamentben egy alkalommal 18 órán keresztül -, a legfontosabb tudnivaló mégis az: a kiemelt figyelemmel kísért oktatásügyi törvény nem az oktatásügy évtizedes problémáira reagál, nem azokat akarja megoldani.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.