A Kreml szerint Hszi Csin-ping nem kérte Putyint, hogy ne vessen be atomfegyvert az ukrán fronton

külföld
2023 július 05., 18:58

Cáfolta a Kreml, hogy Hszi Csin-ping személyesen kérte volna Vlagyimir Putyint, hogy ne vessen be atomfegyvert Ukrajnában. A Financial Times szerdán írta meg, hogy márciusi moszkvai látogatásán a kínai elnök figyelmeztette Putyint, és jelezte, hogy

aggodalommal tölti el a háború, még akkor is, ha hallgatólagosan támogatjaaz orosz törekvéseket. A kínai kormány egyik vezető tanácsadója szerint az elnök ezzel akarja menteni a presztízsét a nyugat szemében. Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov cáfolta az értesülést: szerinte Hszi elnök az orosz invázió kezdete óta „rendíthetetlenül támogatja kedves barátját”.

Kína egyébként többször is elítélte nyilvánosan az atomfegyverek bevetését az ukrán fronton, de azt sosem javasolta Oroszországnak, hogy hagyja abba Ukrajna megszállását, sőt. Hszi Csin-ping novemberben Olaf Scholz német kancellárnak azt mondta, meg kell akadályozni az eurázsiai atomválság lehetőségét. Tizenkét pontos béketervet is közölt, amiben a nukleáris eszkaláció elkerülését sürgette.

(via Guardian)

Kiemelt videóink