Kövér László: Bennünket nem érdekel, ki nyer

POLITIKA
2023 július 07., 08:53

Jó sok témát körüljárt Kövér László az Info Rádió Aréna című műsorában.

Az orosz-ukrán háború kapcsán például a békepárti kormányt adó Fidesz egyik legpatinásabb politikusa kifejtette:„Bennünket - bocsánat, lehet hogy érzéketlenül hangzik, vagy úgy hangzik, mintha bizonyos erkölcsi szempontok egyáltalán nem játszanának szerepet a magyar kormány és Magyarország álláspontjában - de bennünket nem érdekel, ki nyer. Eleve, nem nyer ezen senki se.” Kövér szerint az „ukrajnai konfliktus” lezárásának legjobb forgatókönyve egy tűzszüneti tárgyalás lenne, amit egy új európai biztonsági architektúra kiépítésének kell követnie, amely minden fél számára megfelelő biztonsági garanciákat ad.

Az Országgyűlés elnöke úgy látja, hogy semmilyen jogi vagy racionális indoka nem lehet annak, hogy az Európai Parlament rábírja Magyarországot a pedagógusok új életpályájáról szóló törvény módosítására. A héten megszavazott törvénnyel kapcsolatban azonban azt is jelezte: később, a tapasztalatok alapján változhat a jogszabály. A törvény megszavazása előtt számos oktatással foglalkozó civil- és szakszervezet, illetve maguk a pedagógusok és diákok is erőteljesen tiltakoztak, többek közt arra hivatkozva, hogy a minisztérium érdemi egyeztetések nélkül, a javaslataik figyelmen kívül hagyása mellett nyomta át az Országgyűlésen a törvényt, amelyet Novák Katalin köztársasági elnök is gond nélkül aláírt.

Ahhoz képest, hogy két napja Szijjártó Péter külügyminiszter még arról beszélt, hogy egyeztet török kollégájával Svédország NATO-csatlakozásának jóváhagyásáról, és amennyiben Törökország változtat az álláspontján, Magyarország sem akadályozza a folyamatot, Kövér László némileg rigorózusan úgy fogalmazott: az Országgyűlésnek nem kell a törökökre várnia, akkor dönt, amikor akar az ügyben. Mint választmányi elnök, beszélt egy keveset arról, hogy a Fidesz csak a jövő áprilisi választmányi ülésen dönt majd arról, kiket indít az európai parlamenti és az önkormányzati választásokon. Azt megerősítette, hogy az EP-listát Varga Judit vezeti majd, főpolgármester-jelöltje viszont nincs még a Fidesznek, bár Kövér szerint több alkalmas ember is van erre a feladatra. A házelnök abban sem biztos, hogy az ellenzék Karácsony Gergelyt indítja el közös jelöltként. Az Országgyűlés elnökeként megerősítette, hogy az őszi törvényhozási időszakban szigoríthatják a kampányfinanszírozási szabályokat, amelyek így már vonatkozhatnak majd a jövő évi választásokra is. Világosan egyértelművé kell tenni, hogy aki politikai párt tagjaként, vezetőjeként vagy politikai közösségként a közhatalom megszerzéséért folytatott versenyben külső támogatást fogad el, az a hazaárulással azonos súlyú cselekedet, ami büntetendő - tette világossá Kövér, utalva ezzel a kormánypropagandában hónapok óta pörgetett „guruló dollárok” ügyére, vagyis arra, hogy a tavalyi országgyűlési választások kampányidőszakában a Márki-Zay Péter által vezetett Mindenki Magyarországa Mozgalom az Action for Democracy nevű amerikai szervezeten keresztül 1,8 milliárd forintnyi támogatást kapott. Az Állami Számvevőszék egyes információk szerint ennek ürügyén olyan büntetést szabna ki külön-külön a választások szövetségben induló ellenzéki pártokra, ami veszélybe sodorná azt is, hogy a jövőre esedékes választásokon való indulásukat is.