„Hozzászoktunk, hogy még ezt is meg lehet csinálni velünk, meg még ezt is elbírjuk, azonban ez nem normális”

színház
2023 augusztus 10., 13:34
  • Június elején hirdették ki a színházi támogatások listáját, ami a sokat látott színházi embereket is meglepte.
  • Fontos közfeladatot ellátó műhelyek alig kaptak néhány milliót, míg számos valódi színházművészeti eredményeket felmutatni nem tudó szervezet annyi pénzt kapott, ami 4-5 független társulat éves működését is fedezni tudná.
  • Az új évad kezdete előtt még bizonytalan a helyzet, több társulat megszűnik, mások játszanak, de új előadást nem csinálnak, és vannak, akik kompromisszumokkal ugyan, de tudnak működni és új bemutatókat létrehozni.
  • Az idei Ördögkatlanon nagy szerepet kaptak a független társulatok, a fesztiválon beszélgettünk a szféra szereplőivel: Rozgonyi-Kulcsár Viktóriával, a Jurányi Ház vezetőjével, Benkó Bence és Hegymegi Máté rendezővel, valamint Vilmányi Benett színésszel.

Idén „az előadó-művészeti többlettámogatásra” kiírt, mindössze 6 milliárd forintos keretösszegre nagyjából 1400 pályázatot adtak be, írta júniusi összefoglaló cikkében a hvg.hu. A támogatás a tao-rendszert váltotta fel, első évben még 37,4 milliárd forintot adtak a színházaknak, az összeget azóta csökkentik. A támogatás másik jellemzője, hogy közvetlenül a kormány dönthet róla, soha nem nevezték meg, ki és mi alapján dönt.

A rezsi emelkedése és az infláció 50-60 független színházi társulatot lökött a megszűnés szélére, a pénz tehát jól jött volna az alkotóknak. A szakma fontos feladatot ellátó műhelyei – például a tantermi előadásokat készítő Káva Kulturális Központ – működésük kis részére elegendő összegeket kaptak csak, sokaknak pedig egyáltalán nem jutott pénz. Eközben Vidnyánszky Attilához is köthető, sok esetben valós művészeti eredményekkel nem rendelkező társulatok 50 millió forintokat kaptak. Csak hogy elhelyezzük, ez körülbelül 3-4 független társulat teljes éves működésének megfelelő összeg. A döntés ellen nyílt levélben tiltakozott a Színházi Kritikusok Céhe, a Színház folyóirat és független színházak is, hiába.

140 millió egy nem létező vízi csúszdaszínháznak

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.