Komoly állami segítséggel született meg a bank, ami Mészáros Lőrincék alá rakta a vadonatúj szuperjachtot

POLITIKA
2023 augusztus 10., 04:06

Az adófizetők már azt is közös sikernek érezhették, hogy idén nyáron Mészáros Lőrincnek és Várkonyi Andreának sikerült 20 méterrel hosszabb jachtra cserélnie a legendás Lady Mrd-ot, és ezt a büszkeségélményt csak fokozza a tény, hogy a Rose d’Or végső tulajdonosa az MBH Bank, aminek a létrejöttét Orbán Viktor minősítette nemzetstratégiai jelentőségűnek.

A 62 méteres Rose d’Or jachtot 2023. július 5-én regisztrálták Máltán, első és egyetlen tulajdonosaként az MBH lízingcége, az Euroleasing Zrt. van feltüntetve. Megkérdeztük az Euroleasinget, hogy pontosan ki és mennyiért vette lízingbe a jachtot, valamint a hajó medencéjében úszó Mészáros Lőrinc milyen jogcímen használta azt, de titokvédelmi előírásokra hivatkozva nem adtak választ.

Mészáros Lőrinc a ROSE D'OR szuperjachton. Volt miből nyaralni az OPUS tulajdonosának.
photo_camera Mészáros Lőrinc a Rose d'Or szuperjachton Fotó: Németh Dániel/444

De már az is rengeteget elárul, ha megnézzük, hogyan született meg a Mészárosék nyaralását lehetővé tevő szuperbank. Az MBH három pénzintézet fúziójából jött létre, hogy ellensúlyozzák az OTP fölényét a pénzügyi piacon:

Az államilag megsegített összeolvadás idén májusban zárult le, amivel létrejött az ország második legnagyobb bankja: kétmillió lakossági és vállalati ügyfelet szolgálnak ki, az összesített mérlegfőösszeg meghaladja a 10 600 milliárd forintot, a betétállomány 6500 milliárd forint, a bruttó hitelállomány 5000 milliárd forint. A szuperbankban Matolcsy Ádám barátja, Száraz István is tulajdont szerzett egy magántőkealapon keresztül.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.