Kedd van, mától mindenkinek elérhető a Borízű hang, WOC-különkiadás: Fölkelsz reggel, innál egy kávét, és lemerült az ionágyúd!

podcast
2023 augusztus 15., 12:33

Ha szeretnéd a Borízű adásait már a megjelenés napján (jellemzően vasárnap hajnalban) elérni, „Közösség” vagy „Belső kör” csomagra lesz szükséged.

A nemkávé kávék lesörpörték a természetes ízeket az idei nagy kávéexpón. A kérdés, hogy ami benne van, az hogy került bele? Antalóczy „Dewla” György, Kis „Kiszoli” Zoltán, Uj Péter és Winkler Róbert – tehát kétketted Daráló podcast és kétharmad Borízű hang kollab (avagy Kávéízű hang II.), a téma az athéni World of Coffee és az így-úgy (ki tudja, hogy) ízmanipulált kávék divatja.

(Mostantól három héten át rendkívüli kiadásokkal fárasztjuk a t. hallgatókat. Lesz még vendég profi futballista és zenetörténész is.)

Segédanyagok

Alapok:

A 2023-as athéni World of Coffee:

Mi a baj a feldolgozás közben extraaromásított kávékkal:

A kóstolt kávék:

Az ügymenet

  • 00:00 Intró (irtózatos cuppingolás-előkészületek)
  • 01:40 Máris előkerül a Ninety Plus Panama #23163 (domináns ízjegyek a pörkölő szerint: citrom, mizó, szilva, meggy, zöldalma)
  • 04:10 Ez akkor itten egy World of Coffee Best of (vagy Best of World of). És mindjárt elszürcsölhetjük a világ legritkább kávéját.
  • 05:36 Rozmaring, halászlé, sült hús, grillfűszerkeverék. Ez egy kávé illata!
  • 06:25 A Stow szlovén sztárpörkölő és az elfeledett racemosa variáns Dél-Afrikából, amiből összesen öt kiló termett az egész világon. Egy gramm: egy euró.
  • 10:20 De mi is az a World of Coffee?
  • 16:10 Winkler Róbert sokunk nagy megkönnyebbülésére nyilvánosan bejelenti visszavonulását a kávépörkölő-szakmától.
  • 17:30 Winkler Róbert híres Youtube-influenszer szakmai körökben nagy vihart kavart kávépörkölős videója. Aztán néhány hónap múlva a szépítés.
  • 19:40 Mit kérdeznek tőled leggyakrabban? Hogy milyen presszógépet érdemes venni százezerből? Vagy hogy jó-e a Frei?
  • 21:55 Mint az aranyásók: dobálod és fújsz.
  • 23:00 Vissza a cuppinghoz! Tíz éve még elképzelhetetlen volt, hogy ilyen ízek legyenek kávéban.
  • 25:30 A cinnamongate visszatér.
  • 27:40 A kérdés ugyanaz, mint Annus Adrián vizeletmintájánál: ami benne van, az hogy került oda?
  • 28:30 Valójában a specialty kávék fogyasztói is Frei-rajongók: imádják a radikális ízeket.
  • 32:40 A természetes kávék behozhatatlan hátrányban.
  • 34:00 A kraftsöröknél is divatba jöttek az elmebeteg ízesítések.
  • 34:10 A hét legjobb kávéja: Mad Scientist: Roasters Paradise Jaguara (egyébként Casino Mocca kollab)
  • 37:20 Nincs valami brutál anaerob cuccotok?
  • 39:10 Winkler Róbert történelmi élő cuppingolása.
  • 44:00 A kannabiszos illat miatt kellett elpresszózni.
  • 45:30 Ezek ilyen nemkávé kávék.
  • 48:00 Metaculous csodapresszógépre indított, sztárfizikusokkal támogatott projekt, ötmillió dollárért.
  • 50:30 Az őrlemény-rögmentesítés a szubkultúra központi problémája. De egy ötszáz dolláros szerkezet véget vet minden rögnek.
  • 52:00 A no-bypass rabbit hole.
  • 54:38 Az ionágyú. Vudu, de működik!
  • 58:20 Winkler kultúrhátrányba kerül a teflon miatt.
  • 62:40 A presszógépek Teslája, a Decent.
  • 65:00 Filterkávés praktikák. Jonathan Gagné, a kávéfőzés fizikai folyamatait leíró csillagász és a Next Level Pulsar.
  • 70:15 Hogy lejmoljunk kísérleti no-bypass brewert a cseh celebpörkölőtől Pierre Richard-módszerrel?
  • 74:00 Magaslati edzőtáborban készülő baristák.
Kiemelt videóink