Húsz percet volt börtönben Donald Trump, de a bűnügyi nyilvántartási fotója így is elkészülhetett

bűnügy
2023 augusztus 25., 04:31

Ígéretéhez híven csütörtökön Atlantába utazott Donald Trump, hogy szembenézzen a vádakkal, amik szerint befolyásolta a 2020-as választásokat Georgia államban. Ez a negyedik alkalom, hogy Trumpot büntetőeljárás alá vonják, legutóbb a Capitolium ostroma, az elnökválasztás eredményének megdöntésére tett erőfeszítései miatt emeltek ellene vádat.

link Forrás

Az Egyesült Államok exelnöke magyar idő szerint péntek hajnalban feladta magát a hírhedt Fulton megyei börtönben. Rabosították, de mivel azonnal letette a kétszázezer dolláros óvadékot, húsz perc múlva szabadult is.

A börtön nemcsak a volt elnök mugshotját – bűnügyi nyilvántartási fotóját – adta ki, hanem a személyleírását és azt a kódsort is, amit az azonosítására használnak a jövőben: P01135809; 190 centiméter magas, 97 kilogramm súlyú, eperszőke hajú, kék szemű fehér férfi. Trump ezzel a fotóval tért vissza Twitterre (most már X-re), ahonnan épp a capitoliumi zavargások miatt tiltották le.

link Forrás

A volt elnököt és további tizennyolc embert azzal vádolnak, hogy megpróbálták megváltoztatni a georgiai választás eredményét a 2020-as elnökválasztáson. Az esküdtszék 41 vádpontból álló dokumentumából kiderül, hogy minden gyanúsítottnál a felmerül zsarolás, Trump köztisztviselőket próbált rávenni arra, hogy szegjék meg az esküjüket és módosítsák a választás eredményét.

Georgiában Joe Biden mintegy 12 ezer vokssal nyomta le Trumpot, ezért az exelnök telefonon próbálta rávenni az állam legfőbb választási tisztviselőjét, hogy „szerezzen valahonnan 11 780 szavazatot”. Ezzel együtt továbbra is Trump tűnik a legesélyesebb republikánus elnökjelöltnek a 2024-es amerikai választáson, nyolc republikánus jelöltből hat úgy is támogatná, hogy bűncselekmények sorát követte el.

(via BBC)