Megvan a Színház és Filmművészeti Egyetem új rektora

belföld
2023 augusztus 28., 13:47

Az 53 éves, egyedül pályázó Sepsi Enikő lesz a Színház és Filmművészeti Egyetem rektora, írja a hvg.hu.

Sepsi Enikő a Károli Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán a Művészettudományi és Szabadbölcsészet Intézet alapító vezetője, a Benda Kálmán Bölcsészet- és Társadalomtudományi Szakkollégium alapító igazgatója, egyetemi tanár. Szakterülete a modern és kortárs francia és magyar költészet, színháztudomány, fordítástudomány, vallástudomány, írja róla a wikipedia. A Károlin 2010-től 2019-ig a Bölcsészettudományi Kar dékánja volt.

Sepsi elődje, Rátóti Zoltán áprilisban egészségügyi okból jelentette be lemondását, Szarka Gábor kancellár júliusban távozott.

A HVG szerint Szarka Gábornak - a kinevezése előtt katona és biztonságpolitikai szakértő volt - azért kellett mennie, mert Sepsi helyre akarja állítani a rektor hagyományos szerepét, ami a kancellári jogkör leépítésével jár.

Sepsi Enikő
photo_camera Sepsi Enikő Forrás: sepsieniko.hu

Rátóti azután vállalta el a rektori tisztséget, hogy a tanárok és a diákok jelentős része távozott a Színház- és Filmművészeti Egyetemről, miután a kormány alapítványi fenntartásba helyezte az intézményt, és a Vidnyánszky Attila által vezette kuratóriumba nem kerülhettek be az egyetem jelöltjei. A hallgatók ősszel elfoglalták az egyetemet, és nem engedték be az új vezetést. Végül a járványügyi intézkedések miatt kellett távozniuk. A távozó tanárok helyére újak érkeztek, például Velkovics Vilmos a fideszes médiából.