Meghódítaná a lengyel piacot a fiatalos-konzervatív életérzést hirdető Scruton-kávézólánc

gazdaság
2023 szeptember 14., 06:56

Kávézónyitáshoz megfelelő ingatlant keres Varsóban a Scruton-kávézóláncot üzemeltető magyar szervezet - írta meg a Szabad Európa.

A terjeszkedés ötlete még 2022 nyarán vetődött fel először. Akkor jelentette be Orbán Balázs és Németh Zsolt három Szejm-képviselőnek, hogy Scruton kávézók megnyitását tervezik Lengyelországban.

Néhány hónappal később a Batthyány Lajos Alapítvány (BLA) 50 millió forintos támogatást biztosított a kávézóláncot üzemeltető szervezetnek, hogy elkezdje előkészíteni a terjeszkedést. A projekt el is indult, de az előzetes tervekhez képest késésben van.

A BLA korábban Fidesz-közeli magánalapítványként működött, 2021 óta azonban már közérdekű vagyonkezelő alapítvány, így állami pénzből működik. Csak idén 9 milliárd forintot kapott.

photo_camera Fotó: Kristóf Balázs/444

A Scruton 2021-ben nyitotta első kávézóját a Zoltán utcában. Ehhez is a BLA járult hozzá, 600 millió forinttal. A fiatalos-konzervatív életérzést népszerűsítő lánc azóta már három helyen van jelen, a Veres Pálné utcában és az MCC Tas Vezér utcai központjában is nyitottak üzlethelyiséget.

A kávézókban rendszeresen szerveznek nyilvános vitákat, előadásokat, de még fiataloknak szóló ismerkedési esteket is. A Scrutonokban megfordult Ferencz Orsolya, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Németh Balázs, Tóth Gabi, de vitázott Dömötör Csaba és Tordai Bence is.