Tóth Gabi nem fél a kérdésektől, csak a sajtósa vetődik a riporterek elé, ha mikrofont lát

video
2023 április 14., 09:12

Tóth Gabi politikai ébredésének újabb állomásaként csütörtök este az MCC- és közpénzközeli Scrutonban mesélt a karrierjéről, abban a kávézóban, ahol korábban miniszterek ismertették a terveiket. Egészen onnan indult, hogyan szurkolt a nővérének 2003-ban a Megasztárban, mennyi mindent köszönhet a családjának, és mennyivel jobban járt volna, ha a saját jelentkezése előtt hallgat az anyjára, és vár a egy kicsit, mert így befejezhette volna a tanulmányait és jobban kialakult volna a személyisége is.

De az életútinterjú egyik leggyakrabban visszatérő eleme mégis az volt, milyen támadások érték az elmúlt években. Tóth Gabi ezeket egyenesen karaktermészárlásnak nevezte. De azt sem győzte elégszer hangsúlyozni, hogy nem foglalkozik velük.

Több mint testőr

„Bárkivel leülök beszélgetni nagyon szívesen. Ha kérdése van vagy baja van velem, nem tetszik valami. Én nem félek a rossz kérdésekről.”

- jelentette ki bátran az énekesnő, és a beszélgetésnek ez volt az a pontja, amikor komolyan azt gondoltuk, végre bármit kérdezhetünk tőle, akár azt is, mennyire érte meg neki felállni Orbán Viktor mellé a tavalyi kampányzárón. Ehhez képest a mikrofonunk elé vetődő sajtósa olyan lendülettel rángatta el előlünk, mintha lavina elől menekülnének. A saját bejáratú Havasi Bertalanjáról egyébként Tóth Gabi korábban azt mondta, azért vette fel, hogy kevesebb cikk szülessen róla.

A népzene miatt indultak a támadások

A támadások megszaporodását a kormányzati körökben egyre népszerűbb énekesnő onnan eredezteti, hogy a népzenei fúziók felé kezdett kacsingatni. Elmondása szerint a táncházakon keresztül a népzene mindig ott volt az életében: „Igazából ez segített engem mindig a józan határokon belül maradni, mert a siker nagyon sokszor megbolondíthatott volna, de úgy érzem, szerencsére, sosem szálltam el magamtól.” Tóth Gabi emlékei szerint a támadások már ennél a váltásnál elkezdődtek, mert a közönség nem értette, hogy „a rocker lány miért kezd ilyen zenébe”. De azt mondta, ezt vállalja: „Én nem vagyok olyan, akit mindig szeretnek és nem mondanak róla kritikát, mert az nagyon álszent lenne.”

Ugyanakkor elismeri, hogy sokszor nem kommunikált jól, mert csak az érzéseire hagyatkozott, aminek az lett az eredménye, hogy nagyon sok magas labdát dobott fel. Akkor indultak csak meg igazán a támadások, amikor elvállalta a Pozsonyi csata nevű alternatív történelmi animáció főcímdalát, amiben a sámánoknak énekli Fankadelivel, hogy Egy az isten.

„Amikor megindult az Eucharisztikus Kongresszus, amikor felkértek önkéntes hírnöknek, minden voltam, csak Tóth Gabi nem. Igyekszem a Tóth Gabi nevet még megtartani, bár nem könnyű ebben a karaktermészárlásban, amiben vagyunk két éve.”

Az énekesnő ekkoriban még a színpadra is félt felmenni, de szerencsére rengeteg szeretetet kapott a közönségtől. Elmondása szerint már a negatív vélemények sem foglalkoztatják. Tudja, milyenek az igazán mély dolgok, már a halállal is találkozott. „Tudom, milyenek a mély dolgok, tudom, milyen a nehéz sorsú emberek élete, tudom, milyen, amikor a beteg gyermeked mellett virrasztasz este. Tudom, milyen látni a családomat, amikor szomorú.

Nincs agymosás, csak támadások

A politikai szerepvállalásáról azt mondta, azt képviseli, amiben hisz, de nem akarja átmosni az emberek agyát. „Mindenki csinálja azt, amiben jól érzi magát. Egy szabad világban, szabad országban élünk, mindenki foglalkozzon azzal, amiben hisz. És lehet, hogy én nem értek egyet azzal, amiben te hiszel vagy te mondasz, de lehet, hogy halálomig küzdök azért, hogy mondhasd, ugye. Ismerjük ezt a híres idézetet. Tehát én egy percig nem akarok senki megváltoztatni. [...]

Nem az a célom, hogy átmossam az emberek agyát, és mindenkinek a hitét megváltoztassam. Hanem én elmesélem, hogy én miben hiszek.”

Annak ellenére, hogy folyamatosan visszatért az őt ért támadásokra, azt mondta, nem érdekli, milyen címek születnek róla. „Valójában azt érzem, hogy jó úton vagyok.” Szerinte a hamisságot a zenén keresztül mindig meg lehet érezni. Úgy veszi észre, hogy a többi zenésszel nagyon jókat tudnak beszélgetni politikai nézetektől függetlenül, ugyanakkor azt is tudni véli, ki generálja a megosztottságot:

Nincs ez olyan szinten a téma középpontjában, mint amilyen szinten a médiában sugározzák bele az agyunkba, és próbálnak egy ilyen megosztó társadalmat kialakítani.”

Tóth Gabi néhány perc múlva újra arról beszélt, mennyire nem érdeklik a negatív vélemények, teljesen kizárja ezeket az oldalakat. „Lehet, hogy ez ilyen struccpolitika, de nem tudom máshogy megvédeni a lelkemet, és legfőképp a gyerekem miatt kell megvédenem a lelkemet, mert számít rám.” Az kevésbé érdekli, ha a Kárpátok Madonnájának, NER-énekesnőnek vagy „Orbán Viktornak a nem tudom mijéből kilógó valakinek” nevezik, viszont ha a zenéje miatt támadják, az megüti. Igaz, amikor pár éve nagyon berágott egy kommentelőre, kirúgatta.