Előkerült Szurovikin

külföld
2023 szeptember 15., 20:20

Közel három hónap és egy frissnek látszó fotó után pénteken Algériában bukkanhatott fel Szergej Szurovikin volt orosz légierő-parancsnok, aki a júniusi Wagner-lázadás óta nem szerepelt nyilvánosan.

A kegyetlen szíriai és csecsenföldi hadműveleteivel hírnevet szerző tábornokot orosz háborús bloggerek szerint augusztusban leváltották a légierő éléről és házi őrizetbe került. Most maga az orosz sajtó közölt róla fotókat az oráni nagymecset Facebook-oldalán.

„Az Abdel-Hamíd Ben Badísz-nagymecsetet magas rangú orosz katonai küldöttség látogatta meg, amelyet a vallási ügyek igazgatója és a nagymecset imámja fogadott",áll a bejegyzésben. A fényképeken Szurovikin bézs színű civil ruhát visel, egyenruhás emberek és az imám társaságában. A látogatásról Moszkva eddig semmilyen közleményt nem adott ki, és a tábornok algériai látogatásának célját sem közölték.

link Forrás

Prigozsin utolsó napjain az orosz védelmi minisztériummal versengett a Wagner afrikai kapcsolataiért.

A Wagner-alapító Jevgenyij Prigozsin magángépe augusztus végén zuhant le Moszkvától kétszáz kilométerre, nem sokkal azután, hogy Putyin kemény válaszlépéseket ígért a zsoldossereg júniusi puccskísérletére. Pár órával később az orosz állami hírügynökség a légügyi hatóságokra hivatkozva megerősítette, hogy a tíz utas között a zsoldoscsoport két vezetője is a gépen volt, és senki sem élte túl a katasztrófát. Putyin részvétét küldte, de nem ment el a temetésére.

Prigozsin értesülések szerint Szergej Sojgu védelmi minisztert és Valerij Geraszimov főparancsnokot akarhatta őrizetbe venni. A lázadás nem hirtelen jött ötlet, hanem megtervezett akció lehetett - amiről Szurovikin is tudott.

(via MTI)