Korrupt beszerzések miatt nyomoznak a kínai honvédelmi miniszter ellen, lehet, hogy ezért nem látták két hete

külföld
2023 szeptember 15., 17:59

Korrupció miatt indulhatott vizsgálat Li Csangfu kínai honvédelmi miniszter ellen, akiről két hete senki sem tudja, hol van. Li azóta nem jelent meg a nyilvánosság előtt, és több találkozót is kihagyott. A védelmi minisztérium a távollétében zéró toleranciát hirdetett a korrupcióval szemben.

A miniszter szeptember elején még Oroszországban és Fehéroroszországban tárgyalt.

A Reuters magas rangú kínai forrásokra hivatkozva azt írja, a miniszter mellett a hadsereg beszerzési osztályának nyolc tisztviselője ellen is indult nyomozás, amit Li 2017 és 2022 előtt vezetett. Előtte a katonaság űr- és kiberhadviselési elit-szervezetét igazgatta. A minisztert utoljára augusztus 29-én látták egy pekingi biztonsági fórumon. Azóta a vietnámi és a szingapúri védelmi vezetőkkel is tárgyalt volna, de a találkozókat a „rossz egészségügyi állapotára” hivatkozva lemondták.

link Forrás

Hszi Csin-ping elnök júliusban kirúgta a Népi Felszabadító Hadsereg nukleáris csapásmérő erőinek két tábornokát, egy héttel korábban magyarázat nélkül váltotta le Csin Kang külügyminisztert, akit előtte már hónapok óta nem lehetett látni a nyilvánosságban, szintén egészségügyi okokra hivatkozva. Mindketten kiemelkedő fontosságú szerepet töltenek be a kínai vezetésben, az elnök mellett tagjai az Államtanácsnak, ami a kormány helyi megfelelője.

Li 2018 óta szerepel az Egyesült Államok szankciós listáján, mert Oroszország legnagyobb fegyverexportőrétől, a Rosoboronexporttól vásárolt fegyvereket.

Az évek óta tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben élő, független sajtót fogyasztó olvasóinknak valószínűleg nem újdonság, hogy a diktatúrák, autokratúrák, illiberatúrák bármilyen válsághelyzetben külső ellenségkép gyártásába kezdenek, hogy közben a „belső tisztogatás” kevésbé legyen látványos. Nincs ez máshogy Kínában sem, ahol a kormány az egyre növekvő gazdasági nehézségek, a rendkívüli módon lelassult növekedés, az ingatlanpiaci buborék és a fiatalok fokozódó munkanélküliségének szorításában hasonló megoldást talált a válságkezelésre.