Dulakodtak a diáktüntetők a Karmelitához vezető utat lezáró rendőrökkel

oktatás
2023 szeptember 15., 15:28
  • Péntek délután fél 5-től hirdetett tüntetést és hídfoglalást több, a közoktatás helyzetének javításáért küzdő szervezet.
  • Több hídfoglalást és kevesebb beszédet ígértek előzetesen.
  • Szeptember elsején már tartottak egy felkészítő demonstrációt, ahol azonban mégis inkább rengeteg beszéd volt, a hátsó sorokban rezignáltan üldögélő diákokkal.
  • Ahogy akkor, most is az Egységes Diákfront a főszervezője az eseménynek, társszervezőként azonban részt vesz az ADOM Diákmozgalom, a Fridays For Future, akik estére klímatüntetést is hirdettek, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ), a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Civil Bázis is.
  • A tiltakozók reményvesztettségét illusztrálja, hogy míg a tavaly szeptemberi diáktüntetésre több mint 25 ezren jelezték a részvételi szándékukat, a pénteki demonstrációra 6300 visszajelzés érkezett.

Közel ötezer tüntető foglalta el a Margit-hidat péntek délután, a rendőrök fél 6-ig két sávot zártak le, a Buda felől érkező forgalmat pedig terelték. A 4-6-os villamos végig közlekedett, a sínekről lezavarták az embereket. A tömeg a jól megszokott rigmusokat skandálta: „Nincs tanár, nincs jövő”, „elegünk van”, „Orbán takarodj!”

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A tömeg eleje már a Jászai Mari térnél járt - a vége még a híd budai oldalán tartott -, amikor a tüntetők elénekelték a Kossuth-nótát, majd a Parlament felé kanyarodtak. Menetelés közben zúgott mások mellett a „Mocskos Fidesz” is.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

„Nincs tanár, nincs jövő” – kiabálta a tömeg, miközben bevonult a Kossuth Lajos térre. Helyszíni tudósítónk szerint szellősen a tér negyede telt meg. A tervek szerint itt rövid beszédek lesznek, majd a tüntetők közösen átvonulnak a Lánchídhoz, és csatlakoznak a Fridays for Future klímatüntetéséhez.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Kezdésképp Imre Varanyi Szilviára, az Eötvös József Gimnázium nemrég elhunyt tanárára emlékeztek egyperces néma csenddel. Ezután Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom aktivistája, kirúgott kölcseys tanár következett. Az elmúlt több mint másfél év tiltakozásoktól volt hangos, az eredmény: bosszúálló státusztörvény, mondja Törley, hozzátéve, hogy ugyanakkor vannak sikerek is, mint például a pedagógusok, diákok, szülők közös kiállása. „Szükségünk van az erőre, mert semmi olyan nem történt, ami miatt megnyugodhatnánk” – mondta Törley, ahogy azt is, hogy felelős mindenki, aki tétlenül nézi a rombolást és csak a fotelben morog. Szabad oktatás nélkül nincs szabad ország, és cselekvő jelenlétre van szükség, zárta beszédét.

„Ha eleged van a hazug politikából, üvölts. Ordítsunk ma együtt” – ezt már Zelenák Dzseni, az Egységes Diákfront aktivistája mondta. Szerinte 13 éve nem szól másról a politika és a közélet, csak a hazugságról, utálkozásról, kizsákmányolásról. A tömeg erre hangosan kiabálta, hogy „elegünk van”. Zelenák beszéde után közösen elénekelték a kihagyhatatlan „Mi vagyunk a Grundot”.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Szendrey Zoltán PDSZ választmányi tagja ezután a színpadon bejelentette, hogy nem fogja aláírni az új szerződését. „Kibaszottul elegem van!” – kezdte beszédét Szilágyi Kitti, a Civilbázis elnökségi tagja. „Milyen kormány az, aki miatt a gyerekek külföldre kényszerülnek? Ki lesz a következő, akit megaláznak, meghurcolnak es megfosztanak az alapvető emberi jogaitól? Hol van most a mi kis utcaharcos miniszterelnökünk?” – tette fel a költői kérdéseket. „Mi nem veszíthetjük el a hazánkat es a jövőnket, a feladás nem opció” – zárta beszédét, mire a tömeg skandálta, hogy „Mocskos Fidesz!”

Az Egységes Diákfronttól Kiss Gergő és Perlaki-Borsos Noel arról beszéltek, hogy a megalkuvás nem opció, és ha ma kimennek tüntetni a tanárokért, akkor holnap az egészségügyi dolgozókért is ki fognak menni. „Ha nem tetszik a rendszer, szedjük szét együtt” – zárták a beszédet, és egyben az EDF tüntetését.

A több ezres tömeg ezután csatlakozott a Fridays for Future klímatüntetéséhez a Lánchídnál, elénekelték a Kossuth-nótát, majd áthaladtak a Clark Ádám térre. „Pintér Sándor, a kurva anyád” – skandálták. A tömeg átért a Budai Váralagúton és az Attila utcánál felállított kis színpadhoz ment. „Az a probléma, hogy kurva sokan vagytok, és nem készültünk ekkora hangosítással” – mondta az egyik EDF-es szervező.

Helyszíni tudósítóink szerint a kevesebb mint ezer fős tömeg Orbán Viktort várta, még széket is hoztak neki. „Gyere Viktor” – üvöltik. Közben többen elindultak haza, a Fridays for Future aktivistái pedig lezárták a tüntetést.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

A tüntetők egy része elindult a Karmelitához, a rendőrök azonban lezárták a kolostorhoz vezető lépcső tetejét. Körülbelül húszan megpróbáltak átjutni a rendőrökön, dulakodás alakult ki. A rendőrség hangszórón keresztül felszólította a tüntetőket, hogy távolodjanak el a rendőrsorfaltól. „Magatartásuk tragédiához is vezethet” – mondta egy rendőr. Tudósítóink szerint a tüntetők megfordultak, és levonultak a lépcsőn, másik útvonalon akartak bejutni a Karmelitába.

Ezúttal is szembe találták magukat a rendőrökkel, erre elénekelték a Himnuszt. „A csend nem rend” – skandálták, majd egy Hír TV-s mikrofon láttán azt is, hogy „hazudik a tévé”. A csatorna operatőrét és riporterét körbevették és követték, a tüntetők kérdéseket akartak feltenni nekik, közben a „szabad médiát” szlogent kiabálták. A rendőröknél nem is maradt már senki, végül a Hír TV stábját is elengedték, 21:15 körül szép lassan mindenki megindult haza.

photo_camera Fotó: Bankó Gábor

A tüntetés hátteréről itt írtunk. Tanévnyitó sorozatunkban pedig azt mutatjuk be olvasóink segítségével, hogy hogyan omlik össze a közoktatás a szemünk láttára: