Újra tüntetnek a diákok

oktatás
2023 szeptember 15., 06:08

Péntek délután fél 5-től tüntetést és hídfoglalást hirdetett több, a közoktatás helyzetének javításáért küzdő szervezet. Az esemény főszervezője az Egységes Diákfront, az a csoport, amelyik (akkor még Diákok a Tanárokért néven) tavaly ősszel tízezer fős demonstrációt hozott össze a tanévkezdéskor. Akkor pont jókor léptek színre, a pedagógusokon már látszott, hogy a sztrájkkal és polgári engedetlenséggel töltött 2022-es tavasz után fogytán a lendület, a diákság támogatása viszont nagyot lendített a morálon. Idén viszont ennél is nehezebb helyzetből indulnak.

A tavalyi tanévindító tiltakozás óta sok víz lefolyt a Dunán: a kormány először fenyegetni kezdte a polgári engedetlen tanárokat, majd tettekre váltotta a fenyegetést, és szeptember végén a Kölcseyből, november végén újabb budapesti iskolákból rúgtak ki több pedagógust. Tavasszal érkezett az érintettek által bosszútörvénynek becézett státusztörvény, könnygázas tiltakozások voltak a Karmelitánál, majd jött a törvény elfogadása és a felmondó pedagógusok sora.

link Forrás

Bár látszik, hogy a közoktatás helyzete továbbra is tematizálja a közbeszédet – van, ahol szülők tatarozzák a tantermeket, máshol angol helyett drámaórát tartanak, miután elfogytak a nyelvtanárok az iskolából –, az is észrevehető, hogy a tavalyi lendületet a kiábrándultság váltotta fel. A tiltakozók reményvesztettségét illusztrálja, hogy míg a tavaly szeptemberi diáktüntetésre több mint 25 ezren jelezték a részvételi szándékukat, a pénteki demonstrációra 5500 visszajelzés érkezett.

A távozók közül sokan szeretnék maguk mögött hagyni az elmúlt időszak traumáit, a maradók azzal vannak elfoglalva, hogy a tavalyinál is nehezebb helyzetben próbálják működtetni az iskolákat, amennyire lehet. A pedagógusoknak ráadásul szeptember 15. és 29. között kell nyilatkozniuk arról, hogy vállalják-e a továbbfoglalkoztatást a státusztörvény hatálya alatt, és várható, hogy ebben az időszakban még többen hagyják el a pályát. Az oktatási szervezetek és a szakszervezetek is visszább húzódtak, hálózatépítéssel, a maradók és a távozók jogi, lelki segítésével foglalkoztak.

Ilyen hangulatban vágnak neki idén a diákok az első nagy őszi tüntetésnek. „Érted megyünk, akinek végleg el kellett köszönnöd kedvenc tanárodtól, érted, akinek a tanítás mellett 3 munkahelyen kell dolgozni ahhoz, hogy meg tudj élni, (...), érted, akinek nincs esélye hozzáférni alapfokú oktatáshoz” – írják az esemény oldalán. A gyülekező 16:30-kor lesz az Elvis Presley parkban, innen a Margit hídon át vonulnak a Kossuth térig, majd csatlakoznak a Fridays For Future klímatüntetéséhez, és a Lánchídon keresztül vonulnak az alagút végénél felállított színpadhoz.