Könnygáz a Karmelitánál, tüntető diákok döntöttek le kordonokat

oktatás
2023 május 03., 15:58

Könnygázzal oszlatták a Karmelitánál tiltakozó diákokat, akik kordonokat döntöttek le. A tiltakozást a státusztörvény ellen szervezték.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444
Készenléti rendőrök könnygázzal és tonfával szorítják vissza a diákokat a kordon áttörése után a Karmelitánál
photo_camera Fotó: Kristóf Balázs/444
photo_camera Fotó: Bankó Gábor/444

A Várba érkezve a tüntetők azzal szembesültek, hogy rendőrsorfal állja útjukat. Többen háttal a rendőrök felé a sorfalnak nyomták magukat, ekkor többször felszólították őket, hogy oszoljanak. A tüntetők egy része kordonokat is ledöntött, ezután többször is könnygázt alkalmaztak a rendőrök.

A rendőrség közleménye szerint öt embert állítottak elő, hivatalos személy elleni erőszak miatt indul eljárás. Tompos Mártont, a Momentum országgyűlési képviselőjét is behúzták a rendőrsorfal mögé.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A tüntetés szerda délután kezdődött Budapest belvárosában - ez egyben a múlt heti, könnygázfújásba fulladt megmozdulás folytatása is.

Az Egységes Diákfront májusi tüntetése a státusztörvény ellen
photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

Az Alkotmány utcában az Egységes Diákfront tagjai bejelentették: népszavazást kezdeményeznek hét kérdéssel, többek között a státusztörvény lemondásáról, de követelnek önálló oktatási minisztériumot és tisztességes pedagógusbéreket is.

A konkrét benyújtott kérdések:

  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés határozatban kötelezze el magát amellett az elv mellett, hogy a mindenkori kormánynak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy a magyar diákok jövőjét, lehetőségeit a magyar oktatási rendszerben ne családjaik vagyoni helyzete, hanem teljesítményük, képességeik és tehetségük alakítsa, és ne érje őket hátrány vagyoni helyzetük, vallási-világnézeti hovatartozásuk miatt?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt arról, hogy Magyarországon a köznevelésért, szakképzésért, felnőttképzésért és a felsőoktatásért felelős, önálló oktatási minisztérium működjön?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés ne fogadjon el a pedagógusok és a nevelést, oktatást közvetlenül segítők jogállását átalakító törvényi szabályokat?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés határozatban hívja fel a kormányt arra, hogy az haladéktalanul tegye meg a megfelelő lépéseket annak érdekében, hogy megtörténjen a pedagógus alapilletmény 50 százalékos növelése, továbbá ezen összegnek minden évben a Központi Statisztikai Hivatal által meghatározott és kihirdetett előző évi inflációs rátával való növelése?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt arról, hogy az egyes köznevelési és szakképzési intézmények vezetőinek megbízása a diákönkormányzat és a szülő közösség – amennyiben az intézményben ilyenek működnek – továbbá a nevelőtestület, az intézményben működő szakszervezet, valamint – intézménytípustól függően – a közalkalmazotti tanács vagy a köznevelésben foglalkoztatottak tanácsa vagy az üzemi tanács véleményezése után, a fenntartó indokolási kötelezettsége mellett történjék?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a nemzeti köznevelési törvény hatálya alá tartozó köznevelési intézmények tekintetében a sztrájkról szóló törvény szerinti még elégséges szolgáltatás követelményeit törvény ne szabályozza?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a köznevelésért felelős miniszteri tisztséget ne tölthesse be a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetéssel rendelkező, nyugállományú rendőr vezérezredes?”

A tüntetők szerint a hétigenes népszavazás „össztársadalmi megújuláshoz” vezethet, amihez aktivistákat keresnek.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A bejelentés után a tüntetők elindultak a Margit híd felé, amit el is foglaltak a Pest felé vezető oldalon. Ezután végighaladtak Budán a Clark Ádám tér felé, majd a Karmelitához indultak.

photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A státusztörvényről bővebben itt írtunk - a kormány azóta tett néhány engedményt, például már nem akarják röghöz kötni a pedagógusokat.