Egy kutatás szerint az európaiak 98 százaléka súlyosan szennyezett levegőt lélegez be

egészség
2023 szeptember 20., 14:08

Európa lakosainak 98 százaléka olyan helyen él, ahol a légszennyezettség meghaladja a WHO által meghatározott határértéket. Észak-Macedóniában a legrosszabb a helyzet, ott az emberek közel kétharmadának lakóhelyén az elfogadható értékek négyszeresét is meghaladják a mért adatok a Guardian kutatása alapján.

Kelet-Európában sokkal szennyezettebb a levegő, mint a kontinens nyugati felén. Az egyedüli kivétel Észak-Olaszország, ahol a határérték négyszeresét is meghaladja a légszennyezettség.

Magyarországon sem sokkal jobb a helyzet, a régió többi országához hasonlóan nálunk is kétszer akkora értékeket mértek, mint a még elfogadhatóak.

Szmog Budapesten 2017-ben
photo_camera Szmog Budapesten 2017-ben Fotó: Balogh Zoltán/MTI

A kutatást környezetvédelmi szakértők segítségével készítette a Guardian. A mérések a levegőben szálló finomporra, vagyis a PM2.5-re vonatkoztak. Ezek többnyire fosszilis tüzelőanyagok elégetése során keletkező apró, levegőben szálló részecskék, amelyek egy része átjuthat a tüdőn és a véráramba kerülhet.

A WHO jelenlegi iránymutatásai szerint a PM2.5 éves átlagos koncentrációja nem haladhatja meg az 5 mikrogrammot köbméterenként. Az elemzés szerint Európa lakosainak csupán 2 százaléka él olyan területen, ahol a mért értékek ez alatt maradtak.

Szakértők szerint a PM2.5 szennyezés évente körülbelül 400 ezer ember halálát okozza a kontinensen. Kibocsátásáért elsősorban a közlekedés, a tüzelés és a mezőgazdaság felelős. Káros hatásai pedig leginkább a gazdaságilag visszamaradottabb régiókat sújtják.

(via The Guardian)