Az ukrán külügy visszaszólt Orbánnak, örülnek, hogy aggódik Ukrajna EU-csatlakozása miatt

POLITIKA
2023 szeptember 29., 13:21

„Örömmel vesszük, hogy a magyar miniszterelnök aggódik Ukrajna Európai Unióba való felévtelével kapcsolatban. Szeretnénk tájékoztatni, hogy Ukrajna nem változtatott területén a nemzetközileg elismert határain belül” - írja Oleg Nikolenko Facebookon, az ukrán külügyminisztérium szóvivője, akivel szeptemberben készítettünk interjút. Az ukrán külügy Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában elhangzott, Ukrajna két éven belüli EU-csatlakozására tett megjegyzésre reagált.

Orbán pénteken azt mondta, nem érzi a magyar parlamentben azt a leküzdhetetlen vágyat, hogy ezt két éven belül megszavazza. Azt is mondta, hogy bár ősszel tárgyal az EU Ukrajna helyzetéről, a háborúzó országról azt se tudni, mekkora területtel és népességgel lépne be az unióba, és hogy szabad-e egyáltalán így megkezdni a tárgyalásokat Ukrajnával.

Júliusban Szijjártó Péter külügyminiszter úgy nyilatkozott az EU-csatlakozásról szóló tárgyalásokról, hogy „ott nekünk azt kell majd megvizsgálni, hogy Ukrajna tiszteletben tartja-e az összes olyan jogát a magyar nemzeti közösségnek, amellyel egyrészt ez a közösség már rendelkezett 2015-ben, meg előtte, és tiszteletben tartják-e ennek a nemzeti közösségnek az összes olyan jogát, amelynek nemzetközi szerződések alapján járnia kell”.

Néhány napja Olha Szefanyisina, Ukrajna uniós csatlakozásáért felelős miniszterelnök-helyettese azt mondta, hogy az ország kész engedményeket tenni a kisebbségi jogok, azon belül is konkrétan az ukrajnai kisebbségek anyanyelvi oktatásának ügyében.