Szijjártó: Meg kell nézni, hogy tiszteletben tartják-e a magyar kisebbség jogait, mielőtt új szakaszba lépne Ukrajna EU-csatlakozási tárgyalása

POLITIKA
2023 július 29., 12:48

„Ősszel elő fog jönni az a kérdés, hogy az EB-nek értékelnie kell az Ukrajnával folytatott tagjelölti tárgyalások eddigi eredményeit, és felmerül a kérdés, hogy akkor újabb fázisokba léptethetők-e a csatlakozási tárgyalások? És ott egyhangú döntés kell. És ott nekünk azt kell majd megvizsgálni, hogy Ukrajna tiszteletben tartja-e az összes olyan jogát a magyar nemzeti közösségnek, amellyel egyrészt ez a közösség már rendelkezett 2015-ben, meg előtte, és tiszteletben tartják-e ennek a nemzeti közösségnek az összes olyan jogát, amelynek nemzetközi szerződések alapján járnia kell” - mondta Szijjártó Péter külügyminisztere az MCC Fesztiválon, ahol az intézmény igazgatója és a Mandiner főszerkesztője, Szalai Zoltán alákérdéseire válaszolt.

photo_camera Fotó: Kristóf Balázs/444

Szijjártót arról kérdezték, hogy a nemzetközi színtereken mennyire sikerült tudatosítani a kárpátaljai magyar kisebbség egyre rosszabb helyzetét. A külügyminiszter elmondta, hogy a 2010-es években sorra fosztották meg a kisebbség jogait a nyelvtörvényekkel, 2020-ra pedig a helyzet mélypontra jutott.

Számon kérte a „képmutatást”, hogy míg más EU-csatlakozási eljárás esetében az Unió számon kéri a kisebbségek jogait, addig a magyar kormány figyelmeztetéseit rendre figyelmen kívül hagyják. Mint mondta, a háború elején a magyar kormány is szemet hunyt, és csak decemberben hozták fel újra a témát, amikor újabb törvénnyel állt elő Ukrajna.

Elmondása szerint az erős nemzetközi nyomás ellenére is kötelességük lesz számon kérni az ukrán vezetésen a kisebbség helyzetét, és nem lehet csak úgy szó nélkül elmenni mellette, mert akkor később sem fognak törődni velük.

photo_camera Fotó: Kristóf Balázs/444

Szerinte nem igaz az oroszpártiság vádja, mert azt többször is egyértelműen kijelentették, hogy Oroszország az agresszor, de ennyi háborúról való beszéd után ideje lenne már a békéről is beszélni. A kínai béketervet azért támogatja, mert „van”, és mert a békéről szól.

  • Beszélt továbbá arról, hogy az uniós szankciós politika megbukott, és azért tolják tovább, mert különben el kéne számolniuk a sikertelen döntésekkel.
  • Arról is ejtett pár szót, hogy megérti a parlamenti képviselőket, akik sértve érzik magukat a svédek által, ő maga pedig azt mondta svéd kollégájának, hogy gondolkozzon el azon, milyen gesztussal tudná kiengesztelni őket.
  • De szóba került az is, hogy a kormány mindent meg fog tenni, hogy az Európai Parlament jobbra tolódjon,
  • a lengyelekkel pedig nincs is olyan rossz kapcsolat, csak mivel minden a háborúról szól, ezért az ellentét jobban kiéleződik.

Az amerikai nagykövetről elmondta, hogy ha az ő általa kinevezett nagykövet csinálna ehhez hasonlókat, akkor már visszahívta volna, továbbá hogy míg a republikánusokkal jó a kapcsolat, a demokraták folyton azon dolgoznak, hogy rossz színben tüntessék fel az országot. A jövő évi amerikai választásokról azt mondta, „mi abból indulunk ki, hogy amíg republikánusok laktak a Fehér Házban, addig kiváló kapcsolataink voltak”. Többet a témában nem kívánt mondani.