Oleg Nikolenko a 444-nek: „A magyar kormány Orbán Viktor vezetésével a történelem rossz oldalát választotta”

interjú
2023 szeptember 15., 03:59
  • Miközben Kárpátalja – Ukrajna sok más területéhez hasonlóan – elnéptelenedik, a nyelvtörvény körüli viták borzolják a kedélyeket.
  • A héten az ország miniszterelnök-helyettese, aki egyben az EU-s ügyekért is felel, bejelentette, hogy az ukrán kormány az uniós csatlakozás kedvéért engedményeket is tenne a kisebbségek ügyében. Mit jelent ez?
  • A magyar kormány lépései viszont nem segítenek a kárpátaljai magyarok ügyének.
  • Sorra vesszük Orbán Viktor néhány kijelentését az Ukrajnában zajló háború kapcsán.
  • A kárpátaljai hadifoglyokat „manipulálták” Magyarországon?
  • Kiderül az is, hogy van különbség a magyar kormány és a magyar társadalom között az ukrán kormány szerint.
  • Interjú Oleg Nikolenkoval, az ukrán külügyminisztérium szóvivőjével.

Én magyar újságíró vagyok, ön pedig az ukrán kormány tisztviselője, így nem kezdhetjük mással, mint azoknak a magyaroknak az ügyével, akik az önök kormányzása alatt élnek. Jártam Kárpátalján a háború kitörése utáni napokban, láttam, ahogy a terület elnéptelenedik. Kárpátalja soha nem látott ütemben változik. A kisebbségek ügyeivel tudnak foglalkozni, vagy ezek járulékos veszteségei az orosz inváziónak?

Azt mondanám, hogy nincsenek nagy ügyeink az ukrajnai magyar közösséggel, ahogy más nemzeti közösségekkel sem. Ők ukránok, akik megérdemlik, hogy egyenlően bánjanak velük, csakúgy, ahogy a nemzet többi tagjával. Az ukrán többnemzetiségű társadalom, és minden nemzetiség joga tiszteletben van tartva. Természetesen időről időre vannak párbeszédeink arról, mi a legjobb útja a jogaik biztosításának. Ebbe beleértem a tanuláshoz és a nyelvhez fűződő jogokat is. Jó úton járunk ebben a kérdésben.

Ha már a tanulást és a nyelvet említi, sok magyarnak és az őket képviselő szervezeteknek a nyelvtörvény elfogadása és az oktatásra vonatkozó 2020-as módosítások visszalépést jelentenek. Korábban – úgy mondták – a bölcsődétől az egyetemig a saját nyelvükön tanulhattak. Most ez változni látszik, az új szabályozás szerint a tanórák bizonyos százalékának ukrán nyelven kell történnie.

Nem mondanám, hogy ez visszalépés. Nem értek egyet ezzel. Azt gondolom, ez egy ablak új lehetőségekre a magyar származású ukránoknak. Az egész átalakítás célja az, hogy több lehetőséget biztosítsunk számukra. Hogy sikeresebbek legyenek Ukrajnában, hogy jobban beilleszkedjenek a társadalom különböző rétegeibe, legyen szó a kormányról, a politikai életről, a civil közösségekről. Ukrajna ezért indította el ezeket az átalakításokat. A magyar származású ukránok ukránul tanulhatnak, jobban elmerülhetnek az ukrán nyelvben, és sok más egyéb hozadéka is van, ami a társadalom szempontjából hasznos, és sikereket hozhat nekik. Ezért csináljuk ezt.

Nem lett volna elég a nyelvoktatásra koncentrálni?

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.