Tudatosan próbálta aláásni a klímatudomány eredményeit az ExxonMobil

klímaváltozás
2023 szeptember 30., 16:08
  • 2006-ban az ExxonMobil nevű multinacionális olaj- és gázipari vállalat több év tagadás után hivatalos nyilatkozatban ismerte el, hogy a fosszilis tüzelőanyagok elégetése talán mégis hozzájárul az éghajlatváltozáshoz.
  • Később nyilvános fórumokon is elkezdte felhívni rá a figyelmet, hogy a változáshoz nemzetközi összefogásra van szükség. Sőt, 2008-ban még arra is ígéretet tett, hogy nem finanszírozza tovább a klímaellenes csoportokat.
  • Azonban hiába támogatta még a párizsi megállapodást is a vállalat, a Wall Street Journal által nemrég átnézett belső dokumentumok alapján kiderült, hogy a vezetők mindeközben arról készítettek stratégiát, hogy hogyan lehetne csökkenteni a felmelegedéssel kapcsolatos aggodalmakat.
  • Emellett pedig továbbra is igyekeztek megkérdőjelezni azokat a tudományos eredményeket, amik árthattak az olaj- és gázüzletágnak.
photo_camera Fotó: ARTUR WIDAK/NurPhoto via AFP

Az ExxonMobil vezetői még azután is igyekeztek aláásni a tudomány klímaváltozással kapcsolatos álláspontját, miután az olaj- és gázipari óriásvállalat nyilvánosan elismerte a fosszilis tüzelőanyagok kibocsátásának negatív hatását az éghajlatváltozásra - írta meg a Wall Street Journal nemrég nyilvánosságra hozott dokumentumok alapján. A most előkerült belső levelezések és iratok ráadásul csak egy részét teszik ki azoknak a bizonyítékoknak, amik az Exxon által évtizedek óta folytatott félretájékoztatási kampányt rögzítik, és amikre egyre több állami és önkormányzati perben hivatkoznak az Egyesült Államokban a nagy olajcégek ellen.

A tudósok tudták, a cég mégis mást mondott

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.