Nincs fizikatanár abban az iskolában, ahová a friss Nobel-díjas Krausz Ferenc is járt

oktatás
2023 október 12., 10:31

Krausz Ferenc, a nemrég fizikai Nobel-díjat kapó magyar származású tudós a Fejér megyei Móron született, kisdiákként az ottani Radnóti Miklós Általános Iskolába járt. Ebben az intézményben tanárhiány miatt jelenleg nincs, aki fizikát tanítson, írja Facebookon Tóth Endre oktatáspolitikus, a Momentum képviselője.

Krausz a Nobel-díja kapcsán adott interjúkban rendszeresen kiemelte, hogy a tudományos sikereiben milyen nagy szerepet játszottak a tanárai. Köztévés szereplésében konkrétan úgy fogalmazott, hogy „ha a jövőben nem lesznek Kiss tanár urak, Láng tanár urak, meg Vermes tanár urak, akkor nem lesznek magyar Nobel-díjasok sem, és ez még valószínűleg a legkisebb baj”, a Hír Tv műsorában pedig azt mondta, „óriási a jelentősége annak, hogy ilyen kiváló tanáraink a jövőben is legyenek, és ennek megfelelően óriási a jelentősége annak is, hogy a tanári szakma becsületét minél előbb próbáljuk meg maximálisan helyreállítani”. Mit ad isten, utóbbit a kormányközeli lapok csak félig szemlézték.

link Forrás

Nyáron a 444 térképre tette a tanárhiányt, és elindítottuk Távozótanár-számlálónkat is. Akkor a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint körülbelül 16 ezer tanár hiányzott a közoktatásból. A Központi Statisztikai Hivatal 2023 második negyedévére több mint 7600 betöltetlen állást regisztrált az oktatásban. Az Oktatási Hivatal reagált: októbertől nem kérik be az iskoláktól a betöltetlen álláshelyek számát, így nem csak a nyilvánosság, a szakszervezet sem tudja követni, mekkora a pedagógushiány.

A magyar és osztrák állampolgársággal is rendelkező kutató Németországban él. Kutatócsoportjával elsőként állított elő és mért meg attoszekundumos fényimpulzust, amit az elektronok atomon belüli mozgásának feltérképezésére használt fel, és ezzel megalapozta az attofizika tudományát.