Derűs mosollyal integet Putyin és Hszi Csin-ping feje felett Orbán Viktor

külföld
2023 október 19., 04:30

Elkészült egy kedves csoportkép a pekingi csúcstalálkozón résztvevő vezetőkről, amelyen az első sorban integető Vlagyimir Putyin orosz elnök és Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke mögött, középen Orbán Viktor magyar miniszterelnök emeli üdvözlésre kezét, derűs mosollyal az arcán.

photo_camera A képről az AFP annyit közölt szűkszavúan: Joko Widodo indonéz elnök, Vlagyimir Putyin orosz elnök, Hszi Csin-ping kínai elnök, Kasszim-Dzsomart Tokajev kazahsztáni elnök, és más vezetők integetnek a csúcstalálkozón.
Fotó: SUO TAKEKUMA/AFP

Vlagyimir Putyin amúgy kifejezetten kedves hangvételben nyilatkozott mind a kínai elnökről, mind a magyar miniszterelnökről. Előbbit „kedves barátjának” nevezte, utóbbit pedig úgy méltatta:

„Orbán Viktor magyar miniszterelnök tudja, hogyan kell kitartóan kiállni az érdekeiért.” Érdekes módon a Kreml már nem volt ennyire kegyes: ahogy arra Rácz András is felhívta a figyelmet, egy meglehetősen kellemetlen videót tettek közzé Putyin és Orbán találkozójáról, amelyen a magyar miniszterelnök a foteljében ficereg.

A Pekingben megrendezett Egy övezet, egy út harmadik csúcstalálkozóján, ami lényegében a kínai tőke- és hatalomimportálási törekvéseket, a távol-keleti ország világgazdasági súlyának növelését és egyes, vele együttműködő államok eladósítását is szolgáló konferencia, a magyar kormány komoly küldöttséggel vet részt.

A találkozó számunkra leginkább arról maradhat majd emlékezetes, hogy Orbán Viktor a szuverenitás látszatára sem ügyelve, az orosz narratívának megfelelően nem háborúnak, hanem katonai műveletnek nevezte Oroszország ukrajnai agresszióját (valamint békét kért, de elutasítást kapott Putyintól), de azért ott volt még Szijjártó Péter külügyminiszter, aki csaknem ENSZ-re partizta magát, felszólalt Matolcsy György jegybankelnök, aki az eurázsiai kor születéséről értekezett, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pedig együttműködési megállapodást írt alá a legnagyobb kínai bankkal.