Navracsicsék szerint nincs azzal gond, ha egy államtitkár uniós pénzből épült rekreációs központban éldegél

POLITIKA
2023 október 19., 04:53

„Igen, mi itt lakunk. A fenntartási idő leteltét követően másképpen hasznosítottuk a központot” - ezt válaszolta még szeptember végén Mayer Gábor területfejlesztési államtitkár a momentumos Hajnal Miklósnak és Tompos Mártonnak, amikor arról kérdezték, valóban egy uniós pénzből épített házban él-e.

Mint kiderült, Mayer 2011-ben a Purple Hill (Lila-hegy) Kft. ügyvezetője volt, amikor a cég 46 millió forintot nyert egy uniós pályázaton rekreációs központ építésére. A ház 2012 és 2014 között megépült, de 2016-ban már nem lehetett szállást foglalni a központban, azóta pedig a weblapja is eltűnt.

Mayer 2022 óta területfejlesztési államtitkár, ezért vagyonnyilatkozatot kellett kitöltenie. Ebben azt írta, a tulajdonában van egy győrújbaráti ingatlan, amelynek ugyanaz a helyrajzi száma, mint a rekreációs központnak.

Így derült hát ki, hogy az államtitkár az uniós pénzből épített rekreációs központban lakik.Most Arató Gergely, a DK országgyűlési képviselője kérdezte Navracsics Tibor területfejlesztési minisztert, hogy felveti-e a visszaélés gyanúját, hogy uniós pénzből épült az államtitkár családi háza, és erkölcsi szempontból hogyan értékelhető az eset.

Mayer Gábor területfejlesztési államtitkár (baloldalon)
photo_camera Mayer Gábor területfejlesztési államtitkár (baloldalon) Forrás: F. Kovács Sándor / Facebook

Navracsics Tibor helyett egy másik államtitkára, Latorcai Csaba válaszolt, aki szerint nincs kivetnivaló ebben a helyzetben. Mint írta:

Az említett projekt esetében egy magyar vállalkozás megpályázott egy 50 százalékos intenzitású uniós forrást, a pályázaton pontozást követően nyert, a megvalósításhoz pedig saját forrást és banki hitelt vett igénybe. A projekt fenntartási időszaka 2018-ban lezárult, a megvalósítás és elszámolás rendben lezajlott, a több alkalommal végzett helyszíni ellenőrzés során szabálytalanság nem merült fel. Kiemelendő, hogy a fenntartási időszak lezárulását követően a kedvezményezettnek nincs további kötelezettsége a projekttel összefüggésben.

Sőt, hozzátette azt is, tulajdonképpen épp akkor járt el szabályszerűen a szálláshely üzemeltetője, amikor nem fogadott vendégeket:

„Felhívom a figyelmét arra is, hogy az említett pályázati feltételek nem tették lehetővé a szállásszolgáltatást, tehát a kedvezményezett szabályszerűen és az előírásokat betartva járt el, amikor nem fogadott szállóvendéget. Akkor járt volna el jogszerűtlenül, ha szállás szolgáltatást biztosított volna”

Hogy ebben az esetben mi értelme egy rekreációs központnak, arra már nem tért ki az államtitkár.

via 24.hu

Kiemelt videóink