MNB: Kikerülhetett a gazdaság a recesszióból

gazdaság
2023 október 24., 13:16

A monetáris politika új szakaszába lépett, az erőteljes dezinfláció és az ország sérülékenységének csökkenése lehetővé tette, hogy az MNB csökkentse az alapkamatot – mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke kedden a jegybank monetáris politikájáról szóló online sajtóbeszélgetésen.

Virág beszéde előtt egy órával tette közzé az MNB, hogy a jegybank monetáris tanácsa az elemzőket és a piacot kissé meglepő módon jelentős, 0,75 százalékpontos kamatcsökkentésről döntött, így szerdától 12,25 százalék lesz az eddig, tavaly szeptember óta 13 százalékos alapkamat.

link Forrás

Az MNB alelnöke ugyanakkor beszélt arról, hogy erősödnek a külső kockázatok és romlik a geopolitikai helyzet. Ezek miatt a nemzetközi pénzpiaci és világpolitikai fejlemények – utóbbiban az ukrajnai háború mellett a gázai konfliktus kirobbanását említette – óvatosságra intik a jegybankot. Ezért született az a döntés, hogy a korábbinál kisebb ütemben folytatódjon a kamatcsökkentés (a korábban 18 százalékos irányadó kamatszintet az elmúlt öt hónapban 1-1 százalékpontokkal vitték le szeptember végéig 13 százalékra).

A kamatcsökkentéseknek várhatóan még nincs vége: az év végi befektetői kamatvárakozás 11 százalék körül van, ez a jelenlegi információink alapján reális forgatókönyv, mondta Virág.

Az infláció nem játék, mondta az alelnök, az ellen küzdeni kell 2024-ben is, nem lehet megnyugodni a mostani nagyon kedvező trendek ellenére sem. Az MNB arra számít, hogy az infláció az év végén várhatóan 7-8 százalék lesz, de az erősödő külső hatások miatt indokolt lehet továbbra is a körültekintés – mondja Virág. Pozitív fejleménynek nevezte, hogy az üzemanyagok árrésének csökkenése megkezdődött, ami látszik is a benzinkúti árakon, azt pedig egyenesen gazdaságtörténeti sikernek, hogy egy éven belül a tartósan 20 százalék feletti tartományból egy számjegyűre csökken az infláció.

A romló nemzetközi befektetői hangulatot jelzi Virág szerint az elmúlt egy hónap hozamemelkedése is a fejlett piacokon. A magasabb hozamkörnyezet egy új kamatközeget állított elő a világban, több mint egy évtized után a fejlett piacokon visszatértek a pozitív reálkamatok. Ez elszívhatja a tőkét a feltörekvő piacokról, erre reagálni kell, ami szintén pozitív reálkamat-környezet kialakításához vezet a legtöbb országban.

Virág arról is beszélt, hogy a 3. negyedévben kikerülhetett a gazdaság a recesszióból, hogy az infláció az év végére egy számjegyűvé válik, és minden esély megvan az infláció további csökkenésére. A hazai reálkamat szeptemberen pozitív tartományba került, és az év végéig fokozatosan emelkedni fog, a vártnál is kedvezőbb lehet a folyó fizetési mérleg.