Egyre gyűlnek Orbán Viktor kitüntetései

POLITIKA
2023 november 02., 18:45

Újabb darabbal gyarapodott Orbán Viktor kitüntetésgyűjteménye, a Kazah Állami Barátság Érdemrend első fokozata díjat vehette át Kaszim-Zsomart Tokajev elnöktől a kazah–magyar barátság jegyében.

photo_camera A Kazah Állami Barátság Érdemrend első fokozata, Orbán Viktor és Kaszim-Zsomart Tokajev Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Orbán a díj átvételekor azt mondta, „a magyarok keletről indulva érkeztek meg Európába, és a magyar emberek azt gondolják, az élet nem más, mint egy szövetség az ősök, a most élők és az utódok között. E tekintetben a kazahok benne vannak a mi életünkben, hiszen a közös múltunk részei, így gondolunk mindig Kazahsztánra, és örülünk annak, hogy a barátságon túl most már gazdasági kapcsolataink is vannak.”

Az első ciklusban Nyugatról jöttek az elismerések

Mostanában egyre gyakrabban találják meg Orbánt a különböző kitüntetések, igaz, már első miniszterelnöksége alatt is kapott ilyeneket. Nemzetköziekből az első 2000 novemberében érte, akkor megkapta az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia nagy érmét, és a szervezet a tiszteletbeli szenátorává avatta. Orbán az elismerést megköszönve az MTI akkori tudósítása szerint azt mondta, ő nem tudós vagy művész, csak fiatal politikus, ámbár ha azt vesszük, hogy a leszerelő katonáknál kétszeresen számították a fronton töltött időt, egy posztkommunista országban politizálni pedig inkább háromszorosan számítanak az évek, már a kora sem olyan csekély.

A miniszterelnök hangoztatta, hogy Európa számunkra elsősorban nem a jólét földrésze, hanem az a hely, ahol az etika, a keresztény értékek, a tudás és a humanizmus az alapja mindennek. A Magyarország számára iszonyú megpróbáltatásokkal járó XX. században, a szörnyű elnyomás idején mindig a szellem világa, a kultúra tartotta a lelket a népben. A 2000 előtti tíz év alatt megkétszereződött az egyetemi és főiskolai ifjúság létszáma az országban, a magyar középiskolás fiatalok ma is kitűnően szerepelnek a nemzetközi tantárgyi versenyeken.

„A fiatalok eszének művelésébe befektetni – ez az ország jövője és Európa legigazibb öröksége egyben, s a széles körű műveltség és alkotókészség csak a humán ismereteken alapulhat”

– mondta akkor Orbán, majd azzal fejezte be a köszönő beszédét: „Számomra a politika egy álom megvalósításának az eszköze, gondolom, ez köt össze a tudósokkal.”

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.