Vitézy: Aki szerint a 15 perces város anarchista utópia, nézze meg Budapest belvárosát

Budapest
2023 november 23., 11:27
  • Valóban közösek-e a közterek?
  • A belváros 15 perces város, de nem biztos hogy az itt lakóknak van kedvük a szűk járdákon szlalomozni.
  • Mit lehet tenni a belváros turistaskanzenesedése ellen?
  • Miért félnek az önkormányzatok az összetett gondolkozástól?

„Merre tovább belső kerületek?” - címmel szervezett szakmai beszélgetést a Színes Erzsébetváros. Kezdésnek Édes Balázs, a Városi szövettan urbanista podcastere arról kérdezte a résztvevőket, hogy hogyan ragadnák meg a belső és a külső budapesti kerületek közötti különbséget.

photo_camera Édes Balázs, Rádai Dániel józsefvárosi alpolgármester, Vitézy Dávid, Rab Judit a BKK-tól és Lajos Béla, a Színes Erzsébetvárostól Fotó: Kovács Bendegúz/444

Rab Judit a BKK közterület-fejlesztés és szabályozás vezetője építészeti szempontból közelített a kérdéshez. Kiemelte a kül- és belváros alapvető különbségeit: a sokszínű, változatos építészet, a sűrűn épített udvaros házak. Ezek leginkább Pest belvárosában, és Budának egy kis részén láthatók, míg máshol nem ilyen telítettek a helyiségek és a funkciók.

Vitézy Dávid azt mondta, hogy ha valaki azt gondolná a nemzetközi szinten egyre elterjedtebb 15 perces város ötletéről - melynek lényege, hogy minden fontosabb köz- és kereskedelmi funkció megközelíthető legyen 15 percen belül -, hogy az valami furcsa anarchista utópia, akkor csak nézze meg Budapest belvárosát, ahol az megvalósult. Ezzel szemben szerinte a külsőbb régiókban sokszor meg sem lehet állapítani, hogy konkrétan hol beszélhetünk központról.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.