Kiengedték a börtönből Alberto Fujimori volt perui elnököt

külföld
2023 december 07., 07:43

Tizenöt év után szabadon engedték, és elnöki kegyelmet kap Alberto Fujimori volt perui elnök, aki az elmúlt években gyakorlatilag ki-be járkált a börtönből, ahol csak őt tartották fogva. A nyolcvanöt éves, japán származású politikust eredetileg huszonöt évre ítélték korrupció és emberi jogi bűncselekmények miatt.

A volt elnök maszkban, gyerekei, Kenji és Keiko Fujimori támogatásával hagyta el a limai Barbadillót.

Fujimori tíz éven át vezette Perut: először is önpuccsot, szép spanyol szóval autogolpe-t követett el, hogy bármiféle demokratikus kontroll nélkül irányíthassa az országot, majd megalapította az első modern spin- vagy médiadiktatúrát, aminek módszereit, a hazudozást, a propagandát, a demokrácia imitálását azóta is előszeretettel alkalmazzák világszerte az autokráciák.

Alberto Fujimori (maszkban) szabadul a limai Barbadillóból, 2023. december 6.
photo_camera Alberto Fujimori (maszkban) szabadul a limai Barbadillóból, 2023. december 6. Fotó: KLEBHER VASQUEZ/Anadolu via AFP
Alberto Fujimori (maszkban) szabadul a limai Barbadillóból, 2023. december 6.
photo_camera Fotó: KLEBHER VASQUEZ/Anadolu via AFP

Rezsimje alatt rendszeresen fordultak elő állami gyilkosságok – becslések szerint akár hetvenezer –, amikre maga Fujimori adott engedélyt. Uralma alatt virágzott a korrupció, de a latin-amerikai ország gazdasága talpra állt a nyolcvanas évek háborúja után, amit a Fényes Ösvény nevű maoista terrorszervezettel folytatott.

Az exelnöknek utóda, Pedro Pablo Kuczynski adott elnöki kegyelmet humanitárius okokra, megromlott egészségére hivatkozva még 2017-ben, de ezt a legfelsőbb bíróság akkor alkotmányellenesnek nyilvánította és megsemmisítette. Fujimori most mégis hat év kegyelmet kap.

A perui és a magyar demokrácia hasonlóságairól Bede Márton ebben, az újabb perui válságról ebben a cikkben írt. Az abszurd királydrámákat kedvelőknek Plankó Gergő cikkét ajánljuk Fujimoriról.

(via BBC)