A Tesla szerint erkölcsi kötelességük tovább fejleszteni az önvezető rendszerüket

közlekedés
2023 december 12., 05:51

Az Autopilot önvezető rendszer életeket mentett meg és baleseteket előzött meg, közölte a Tesla amerikai elektromos autógyártó cég, hozzátéve, hogy erkölcsi kötelességük tovább fejleszteni az önvezető funkciót.

photo_camera Illusztráció: Guus Schoonewille/AFP

A Washington Post vizsgálata szerint 2016 és 2023 között legalább nyolc baleset volt köszönhető annak, hogy az Autopilot olyan helyzetben aktiválódott, amikor nem lett volna neki szabad. A lap azt is írta, hogy a Tesla kevés lépést tett azért, hogy földrajzilag korlátozza a funkció használatát, annak ellenére, hogy a technikai lehetőségei adottak rá.

A Tesla szerint a Post azt akarja sugallni, hogy az egész rendszer rossz, miközben néhány egyedi esetről van szó, ahol a sofőrök helytelenül használták a rendszert. Azt is írták, a jármű irányításáért mindig a sofőrök a felelősek, és erről a felelősségről értesítik is őket.

Múlt héten megszólalt a volt Tesla-alkalmazott, Lukasz Krupski, aki még májusban szivárogtatott ki egy nagyobb, 100 gigabájt méretű adatcsomagot az elektromos autógyártó cég belsős anyagaiból. A BBC-nek azt mondta, az önvezető funkcióval rendelkező modellek esetében a cég bizonyos alapvető előírásokat nem tart be, és sem a szoftver, sem a hardver nem biztonságos.„Ez mindannyiunkat érint. Közúti kísérletek alanyai vagyunk. Akkor is, ha nincs Teslánk. A gyerekeink is, akik az utcán járnak-kelnek.”Az amerikai igazságügy és autópálya-felügyelet is vizsgálatokat folytat a Teslánál az autópilóta funkcióval kapcsolatos aggályok miatt. Februárban 362 ezer Tesla-modellt hívtak vissza egy kormányzati hatáskörben indított vizsgálat után. Májusban több mint 1 millió autót volt kénytelen visszahívni cég a kínai piacról, biztonsági kockázatokra hivatkozva. (Reuters)