Orbán Balázs: Ha feloldják az összes befagyasztott uniós támogatásunkat, nem vétózzuk meg az ukrán csomagot

európai unió
2023 december 12., 23:27

A Bloombergnek adott nyilatkozatával minden korábbinál egyértelműbben jelezte a magyar kormány uniós zsarolási potenciálját Orbán Viktor miniszterelnök politikai tanácsadója, Orbán Balázs. A Magyarország nyitott az ukrajnai segély vétójának feladására, ha az EU feloldja a pénzei befagyasztását címmel megjelent interjúban egyértelművé tette ugyanis, hogy a magyar kormány hajlandó lemondani az Ukrajnának szánt hatalmas összegű, négy év alatt 50 milliárd eurós európai uniós támogatás megvétózásáról, ha megkaphatjuk az összes még befagyasztott uniós támogatást.

photo_camera Orbán Balázs
Fotó: Orbán Balázs/Facebook

„Magyarország uniós finanszírozása és Ukrajna finanszírozása két külön kérdés. De ha az EU ragaszkodik ahhoz, hogy Ukrajna finanszírozása egy módosított uniós költségvetésből származzon, akkor a két kérdés összekapcsolódik” – mondta Orbán a Bloombergnek. Összegszerűen 30 milliárd eurónyi befagyasztott magyar forrást említ, bár egy múlt heti döntés alapján ebből 10,4 milliárdot megkaphat hazánk. Mivel a további összegek feloldása a Magyarországot érintő, folyamatban lévő lévő eljárások fényében lényegében lehetetlen követelés, Orbán nyilatkozata feltehetően azt a célt szolgálta, hogy jelezze a magyar kormány elszántságát mindkét ügyben.

Érdemes megjegyezni, hogy a múlt héten a Süddeutsche Zeitung nagyobb elemzést írt az Orbán-kormány és az EU-viszonyáról az Európai Tanács elnöke, Charles Michel budapesti látogatása apropójából, és abban szerepelt egy ilyen rész: „a jobboldali populista budapesti kormányfőt (...) az Unió érdekei csak akkor érdeklik, ha azokat – például vétójogát – arra tudja használni, hogy rákényszerítse akaratát az unióra, engedményekre kényszerítve azt”. Ez az oka annak, írta akkor a német lap, hogy miért használják Brüsszelben gyakorta a „Magyarország” és a „zsarolás” szavakat egymás társaságában. Orbán Balázs most minden korábbi nyilvános megszólalásnál markánsabban igazolta ennek az állításnak az igazát.

Így látta az interjúban elmondottakat Hans von der Burchard, a Politico vezető politikai újságírója is, aki az X-en (Twitter) azt írta: Magyarország benyújtotta váltságdíj-követelését Brüsszelnek, míg Mujtaba Rahman, az Eurasia Group európai elemzőinek vezetője úgy fogalmazott: Orbán jól tudja, hogy nem lehet alkut kötni, de valójában nem is akar alkut, Trumpra vár. Az egész threadet itt találod:

link Forrás

A miniszterelnök politikai tanácsadója a hírügynökségnek arról is beszélt: Magyarország továbbra is ellenzi a teljes négyéves támogatási tervet, és jobban szeretné, ha az EU egyetlen évre kínálna finanszírozást Kijevnek, a költségvetés módosítása nélkül. Budapest fontolóra venné, hogy egy csomaghoz hozzájáruljon, tette hozzá. Azt is egyértelműsítette, hogy Magyarország ellenzi az ukrán EU-tagságról szóló tárgyalások megkezdését – a Bloomberg meg is említi, hogy Orbán Viktor kapcsolata Vlagyimir Putyin orosz elnökkel még az ukrajnai invázió után is szoros maradt, amivel folyamatosan triggereli NATO-s és EU-s partnereit –, ezt egy „vörös vonalnak” nevezve az interjúban.