Megkezdődik a hongkongi demokráciapárti milliomos, Jimmy Lai pere

külföld
2023 december 18., 08:07

Hétfőn kezdődik Hongkongban a demokráciapárti milliomos vállalkozó, Jimmy Lai tárgyalása, akit külföldi erőkkel való összejátszással vádolnak, írja a BBC. A 76 éves férfi akár életfogytiglani börtönt is kaphat, ha bűnösnek találják.

Jimmy Lai 2020. június 16-án, még szabadlábon.
photo_camera Jimmy Lai 2020. június 16-án, még szabadlábon. Fotó: ANTHONY WALLACE/AFP

Lait a nemzetbiztonsági törvény alapján tartóztatták le, amit Kína a másként gondolkodók elnyomására használ. Ügye nemzetközi felháborodást váltott ki, azt a független hongkongi igazságszolgáltatási próbatételének tekintik. Ezek ellen tiltakozva tört ki az óriási demokráciapárti tüntetéshullám Hongkongban 2019-ben, amit aztán a hatalmát a szigeten konszolidáló kínai állam levert, börtönbe juttatva a mozgalom vezetőit és támogatóit.

A bezárt Apple Daily tulajdonosa először 20 hónapot töltött elzárva, amiért 2020-ban részt vett egy demokráciapárti, a Tienanmen téri mészárlásról megemlékező tüntetésen. 2022 decemberében csalás vádjával ismét elítélték, öt évre és kilenc hónapra. Lait a nemzetbiztonsági szabályok megsértése mellett felbujtással is vádolják, ami a tweetjei, az általa adott interjúk, valamint az újságában megjelent cikkei alapján indult.

photo_camera Jimmy Lai már letartóztatva.
Fotó: ISAAC LAWRENCE/AFP

„Aggaszt, hogy bárki ellen büntetőeljárás indulhat, és különösen nyugtalanít, hogy a brit állampolgárságú Jimmy Lai ellen politikai indíttatású büntetőeljárás indult" - mondta David Cameron brit külügyminiszter vasárnap, miközben Lai szabadon bocsátását követelte.

Jimmy Lai 1995-ben alapította meg az Apple Dailyt, ami állítólag a bibliai tiltott gyümölcs után kapta a nevét. A bulvárlap eleinte főleg bűnügyekkel meg a szórakoztatóiparral foglalkozott, és a szenzációhajhász címeiről meg a sztárokról készült lesifotóiról volt ismert. Idővel viszont az újság egyre komolyabbá vált, több lett a politikai téma, rendszeresen közölt a hongkongi és a kínai vezetéssel szemben kritikus cikkeket.