9,2 millió + ÁFA-ba került az Integritás Hatóság antikorrupciós konferenciája

rendezvény
2023 december 19., 15:46

Egész napos konferenciát tartott december 7-én az Integritás Hatóság „Digitális Antikorrupció – hogyan alkalmazható a mesterséges intelligencia a gyakorlatban?” címmel Budapesten, az ötcsillagos Corinthia Hotel Budapestben.

A rendezvény célja az volt, hogy a hatóság „lehetőséget teremtsen az üzleti, tudományos, civil és közszféra képviselőinek a közös gondolkodásra és tapasztalatcserére: az ötletektől, az alapkutatásokon át a javasolt eljárásokat és a bevált piaci megoldásokat is áttekintve.”

Az IH egy éve működik önálló közigazgatási szervként. Azért hívta életre a kormány, hogy rábírja az Európai Bizottságot a kohéziós források felszabadítására. Első számú feladata az európai uniós források jogszerű felhasználásának követése, illetve „korrupció és egyéb jogsértés vagy szabálytalanság megelőzése, felderítése és kijavítása.”

Mivel ezek az „egyéb jogértések” a kormány védjegyévé váltak az elmúlt 10-13 évben, az IH-t nem nagyon tudja hova tenni sem a civil szféra, sem a közigazgatás, nagy szüksége van az olyan beágyazódási kísérletekre, mint az ehhez hasonló „antikorrupciós konferenciák”. A hatóság honlapján regisztrálhatott a rendezvényre az, akit érdekelt a téma. A rendezvényt a LinkedInen is hirdették.

A konferenciának a meghirdetett program szerint egyetlen külföldi vendége volt, Vincent Walden, egy texasi szoftverfejlesztő vezetője, aki AI-vezérelt antikorrupciós megoldásokon dolgozik. Beszélt Bíró Ferenc, az IH elnöke, előadott a NAV, az NKE, a BME és a Nemzeti Védelmi Szolgálat egy-egy szakértője, sőt a CEU-ról és a KPMG-től is érkezett előadó.

Kérdéseket küldtünk az IH-nak, mi alapján választották ki a helyszínt a célra. A Corinthia, ha szigorúan a szobák árait nézzük, nem számít a legdrágább szállodák közé Budapesten, de ötcsillagos topkategóriás hotel, abszolút high class, elegáns rendezvényhelyszínekkel, több kategóriában. Az IH válaszából az derült ki, hogy csak patinás helyről kértek be ajánlatokat:

  • Gundel Palota,
  • Festetics Palota,
  • Hotel Intercontinental,
  • Hotel Hilton
  • és a Corinthia Budapest

A paloták elestek, mert nem tudtak volna 200 fő befogadására alkalmas helyszínt biztosítani, de ez feltehetően csak menet közben derült ki, mert a rendezvényt eredetileg 150 fősre szabták, és a nagy érdeklődésre való tekintettel emelték meg a befogadó keretet.

link Forrás

Volenszki Zsolt adatvédelmi biztos leveléből az is kiolvasható, hogy későn jött az ötlet, és a karácsonyi szezonban már nem sok mozgástér maradt; a hatóság „az ünnepi időszak miatt a még szabad, méretében és a konferencia plenáris üléseinek megtartására is alkalmas, hasonló konferenciák rendezésében tapasztalattal rendelkező – helyszínektől kért és kapott indikatív ajánlatot.”

Az Intercontinental 11,3, a Hilton 13,4 millióért vállalta volna a rendezvény megtartását.

A Corinthia 11,1 milliós „indikatív” ajánlatából végül 9,2 millió + ÁFA összegű szerződés lett. A csomag egy főre lebontva tartalmazza a konferencia költségeit: egy vendég fogadása reggel 9 és délután 16 óra között 40 500 forintba került.

A Corinthia Valletta és Foyer konferenciatermének bérleti díja mellett ebbe beletartozott a catering, ami ásványvizet, kávét, teát, gyümölcsöt, snacket és büféebédet tartalmazott; továbbá műszaki berendezések, egy flipchart és egy vászon használatát, plusz ingyen wifit. Plusz jegyzettömb, ceruza és cukorkák, ruhatár, a terem átrendezésének költségei stb. A szerződést az IH oldaláról az elnök Bíró Ferenc írta alá.

BÍró Ferenc, az Integritás Hatóság elnöke és Polt Péter legfőbb ügyész
photo_camera BÍró Ferenc, az Integritás Hatóság elnöke és Polt Péter legfőbb ügyész Fotó: Ügyészség

Nem teljesen egyértelmű, hogy milyen extrákat mondott le, illetve igényelt végül a Hatóság. Az eredeti szerződés ÁFA-val és szervízdíjjal együtt 6,87 millió forintról szólt - ezt tornázhatták fel 2 millióval, hogy 200 vendéget tudjanak fogadni. Az IH válaszlevelében az áll, hogy a 9,2 millió + ÁFA-s összegben kötötték meg a szerződést, „melyet az igénybe vett szolgáltatások befolyásoltak.” Ezek elég minimális módosítások lehettek: egy-két plusz műszaki eszköz vagy minimális extra catering.

Az IH az állami szervek túlnyomó többségével szemben gyorsan reagált az adatkérésre. A kérdéseinket azonnal közérdekű adatigénylésnek nyilvánították, és a törvény által előírt határidőhöz képest nagyon gyorsan meg is küldték a szerződést. A minisztériumok gyakorlata ezzel szemben az, hogy vagy csak a határidő utolsó napján teljesítik az ilyen adatkéréseket, vagy kérik a határidő meghosszabbítását, illetve megtagadják az adatok kiadását.

A konferencia szünetében az IH sajtótájékoztatón jelentette be, hogy megreformálnák a vagyonnyilatkozati rendszert. A hatóság szerint a vagyonnyilatkozati nyilvántartások kezeléséhez egységes, elektronikus és automatizált rendszer kialakítására és egy azokat ellenőrző, független szervezet életre hívására volna szükség.