Donáth Anna és Gurmai Zita menetelmi jogának felfüggesztetését kérte a Legfőbb Ügyészség

POLITIKA
2023 december 19., 14:40

Csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség előtt folyamatban lévő nyomozás eredményeként - indítványt tett az Országgyűlés elnökénél dr. Gurmai Zita országgyűlési képviselő, illetve az Európai Parlament elnökénél Donáth Anna európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére - írja a vádhatóság.

Arról a dulakodásról van szó, amely még 2022. február 21-én történt, miután a NAV 30 nyomozóval szállt ki az Iványi Gábor által vezetett Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség Dankó utcai központjába. Délutánra az Iványi Gáborral szimpatizáló civilek és ellenzéki képviselők érkeztek a helyszínre, benyomulva az épületbe, és lökdösődésig és kiabálásig fajuló vitába bocsátkozva a NAV-osokkal.

link Forrás

Az ügyészség közleménye szerint „a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatósága előtt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt indult büntetőügyben a nyomozó hatóság tagjai 2022. február 21-én egy Budapest VIII. kerületi ingatlanban kutatást és lefoglalást végeztek. Az eljáró pénzügyőrök tájékoztatták a kutatással érintett szervezet vezetőjét, hogy a Büntetőeljárási törvény szerint az eljárási cselekményen a hatóság tagjain és a jegyzőkönyvvezetőn kívül csak az érintett szervezet vezetője és jogi képviselője lehet jelen”.

photo_camera Iványi Gábor és Donáth Anna Fotó: Kiss Bence/444

Továbbra is maradva az ügyészségi tájékoztatónál: Iványi Gábor, „a szervezet vezetője az elhangzott tájékoztatás ellenére a sajtó képviselőivel és az ott megjelent más személyekkel együtt kívánt bemenni a kutatás helyszínére. Ezt elősegítendő - a szervezet vezetőjének felhívására - a jelenlévők, köztük dr. Gurmai Zita országgyűlési képviselő és Donáth Anna európai parlamenti képviselő, a helyszínt biztosító pénzügyőröket jogszerű eljárásukban erőszakkal akadályozták. Az érintettek az erőszakos cselekményüket akkor hagyták abba, amikor a helyszínre az eljárási cselekmény akadályozása miatt kihívott rendőrök megérkeztek”.

Vagyis az ügyészség gyanúja szerint a két képviselőnő elkövette a csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntettét, legalábbis erre hivatkozva kérik a mentelmi joguk felfüggesztését a magyar országgyűlés elnökénél és az Európai Parlament vezetőjénél.

A közlemény azzal zárul, hogy "a büntetőeljárás országgyűlési képviselővel, illetve európai parlamenti képviselővel szembeni lefolytatására - így a tényállás részleteinek további tisztázására - a mentelmi joguk felfüggesztését követően nyílik lehetőség".