Lánczi Tamás lehet a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke

POLITIKA
2023 december 28., 16:07

A közmédia online igazgatóját, Lánczi Tamást kérte fel Orbán Viktor az újonnan létrejövő Szuverenitásvédelmi Hivatal élére. A szuverenitásvédelminek csúfolt törvényt pár nappal karácsony előtt Novák Katalin annak ellenére írta alá, hogy az elmúlt hetekben több mint száz civil szervezet és a Magyar Lapkiadók Egyesülete is tiltakozott ellene.

Lánczi politológus, volt fideszes helyettes államtitkár, később a Századvég igazgatója, a Figyelő főszerkesztője, majd a XXI. Század Intézet igazgatója volt. Jelenleg az MTVA online igazgatója.

Habony Árpád jobbkezeként, londoni tanácsadócégének igazgatójaként, az évi több milliárd forintos profitot garantáló Pécsi Dohánygyár fb-elnökeként Lánczi az orbánizmus egyik leglelkesebb híve és védelmezője, aki bármilyen helyzetben képes megtámogatni a kormány politikáját vagy aktuális füllentéseit, legyen szó halálbüntetésről, baloldali pártokat támogató bevándorlóhordákról vagy a filmtámogatás dacára kormánykritikus Enyedi Ildikó megrendszabályozásáról - írta róla Rényi Pál Dániel még 2018-ban, a Figyelő Soros-listája kapcsán.

A Népszava értesülése szerint - amit maga Lánczi is megerősített - az elnök várhatóan január közepén teheti le esküjét a köztársasági elnök előtt. A Szuverenitásvédelmi Hivatal február elsejével kezdi meg a működését.

Lánczi Tamás az MCC Feszten, 2023. július
photo_camera Lánczi Tamás az MCC Feszten, 2023. július Fotó: Kristóf Balázs/444

A törvény hivatalosan nem a médiacégek működését szabályozza, de mégis alkalmas arra, hogy súlyosan korlátozza a sajtószabadságot, nehezítse és ellehetetlenítse a független szerkesztőségek, újságírók, médiacégek munkáját. A betartatására létrehozott hivatal önkényesen kijelölt ügyeket vizsgáló, korlátlan hatáskörű, külső kontroll nélkül működő szerv lesz. A hivatal elnöke mentelmi jogot kapna.

A független szerkesztőségek nyilatkozata a Szuverenitásvédelmi Hivatalról.