Kinevezték az eltűnt kínai védelmi miniszter utódját

külföld
2023 december 29., 13:41

Tung Csünt nevezték ki Kína új védelmi miniszterének a négy hónapja „eltűnt” Li Csangfu helyett. Li ellen korrupció miatt nyomoztak, amivel szemben zéró toleranciát hirdetett a védelmi minisztérium.

Az előző miniszter augusztus végén még Oroszországban és Fehéroroszországban tárgyalt, majd hirtelen eltűnt a nyilvánosság elől, minden találkozót kihagyott. Állítólag azóta sem tudják, hol van, erre Peking nem adott magyarázatot.

Hszi (j) és Putyin (b) 2019. június 6-i csúcstalálkozójukon Szentpéterváron.
photo_camera Hszi Csin-ping kínai és Vlagyimir Putyin orosz elnök 2019. június 6-ai csúcstalálkozójukon Szentpéterváron Fotó: DMITRY LOVETSKY/AFP

A hatvankét éves Tung eddig az állami hadsereg haditengerészetét vezette. Elődjével szemben ő nincs rajta az amerikai szankciós listán, így akár találkozhatna is az amerikai védelmi miniszterrel, hogy folytassa a Joe Biden és Hszi Csin-ping által múlt hónapban megkezdett magas rangú katonai tárgyalásokat - amiket tavaly Nancy Pelosi akkori képviselőházi elnök tajvani látogatása után függesztettek fel.

A kínai védelmi miniszternek más országokkal ellentétben kevés beleszólása van az ország védelmi politikájába és katonai irányításába. Feladata, hogy a Népi Felszabadító Hadsereg nyilvános arca legyen a médiával és más hadseregekkel - többek közt az Egyesült Államokéval - való kapcsolattartásban, hogy csökkentse a Tajvan és a Dél-kínai-tenger körüli konfliktus kockázatát. (MTI)