A DK feljelentést tesz a Porosenkónak kifizetett százmilliók miatt

belföld
január 02., 09:14

„A Demokratikus Koalíció hűtlen kezelés és hivatali visszaélés bűncselekményi gyanúja miatt tesz feljelentést a Porosenkónak juttatott közpénzek miatt! Nem azért adózunk, nem azért fizetjük Európa legnagyobb rezsi- és élelmiszer-drágulását, nem azért dolgozunk Európa legalacsonyabb fizetéseiért, hogy az adóinkból Orbán Viktor Putyin érdekében kavarjon Ukrajnában, méghozzá a megkérdezésünk nélkül, teljes titokban” – áll a párt keddi közleményében.

Orbán-Porosenko tárgyalás az Európai Néppárt maastrcihti ülésének kezdete előtt, még 2016-ban.
photo_camera Orbán-Porosenko tárgyalás az Európai Néppárt maastrcihti ülésének kezdete előtt, még 2016-ban. Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Nagy port kavart Ukrajnában és valamennyit itthon is, amikor Petro Porosenko egykori elnököt nem engedték ki az országból december 1-én. Másnap az ukrán titkosszolgálat azt állította, Orbán Viktorral készült találkozni, egy ilyen egyeztetés pedig „az orosz titkosszolgálat eszköze lett volna Ukrajna ellen”, ezért akadályozták meg Petro Porosenko külföldre utazását.

A 444 kérdésére aztán a magyar külügyminiszter azt is elmondta, hogy a találkozót a volt ukrán elnök, Petro Porosenko kezdeményezte, de hogy mi lett volna a téma, arra Szijjártó Péter nem válaszolt.

link Forrás

Két héttel később pedig az ukrán Korrupciómegelőzési Ügynökség közölte, Porosenko több mint 37 millió hrivnyát - több mint 343 millió forintot - kapott a magyar kormánytól az Orbán Viktorral való tervezett találkozója előestéjén, amit a magyar Pénzügyminisztérium utalt át neki.

Porosenko téma volt a miniszterelnöki kormányinfón is, a Magyar Nemzet kérdezte Orbán Viktort a témában, aki elmondta: érthető, hogy nem engedték találkozni vele a volt ukrán államfőt, mert Ukrajna háborúban áll, ilyenkor rendkívüli szabályok érvényesülnek. Hogy mire kellett a volt ukrán elnöknek kifizetett magyar közpénz, azóta sem derült ki. Maga Porosenko azt állította, állampapírokból származó bevételről van szó.

Frissítés

A DK közleménye után ugyancsak közleményben válaszolt a Kormányzati Tájékoztatási Központ. Azt írják, Porosenko vagyonnyilatkozatából kiderül, állampapírokból származik az említett összeg, Magyar Állampapírt pedig bárki vásárolhat pénzintézeteken keresztül.

„A magyar állam más jogcímen nem fizetett ki Porosenko részére semmit” – írják és hozzáteszik: „Sajnálatos, hogy a DK az ukrán titkosszolgálat által állított információkat mindenfajta kritika nélkül veszi át és terjeszti”.