Tavaly a németek annyi szén-dioxidot bocsátottak ki, mint utoljára 70 éve

külföld
január 04., 16:16

Németország 2023-ban az elmúlt mintegy 70 év legalacsonyabb széndioxid-kibocsátását érte el, állítja az Agora Energiewende energetikai thinktank tanulmánya. A tanulmány szerint a németek tavaly 673 millió tonna üvegházhatású gázt bocsátottak ki, ami 73 millió tonnával kevesebb, mint 2022-ben. Ez a szám a szervezet szerint az 1950-es évek óta a legalacsonyabb, írja a Deutsche Welle.

photo_camera Brandenburgi lignittüzelésű erőmű Fotó: PATRICK PLEUL/dpa Picture-Alliance via AFP

A kibocsátás csökkenése részben köszönhető annak, hogy Németországban egyre több energiát nyernek ki megújuló forrásokból. A szél- és napenergiából származó energia meghaladta a teljes termelés ötven százalékát. A másik tényező a szénből kinyert energia egészen az 1960-as évek körüli szintre való visszaesése volt. Ez az elemzés szerint nagyjából 46 millió tonnával csökkentette a széndioxid-kibocsátást. Azt is érdemes beleszámítani, hogyaz energiaigényes gyártók visszafogták a termelést az orosz-ukrán háború körül megugrott vezetékes gázárak miatt, amit a szintén költségesebb cseppfolyósított földgáz (LNG) importjával pótoltak.Az elemzés szerint hiába a rekord alacsony kibocsátás, az ilyen szintű kibocsátáscsökkentés nem fenntartható. Az elemzés szerint a 2023-as csökkenésnek mindössze 15 százaléka köszönhető a „tartós kibocsátás-megtakarításnak”. „A válság miatt visszaesett termelés gyengíti a német gazdaságot. Ha a kibocsátások ezt követően külföldre kerülnek, akkor semmit sem értünk el az éghajlat érdekében” - mondta Simon Müller, az Agora igazgatója.

Az Eurostat szerint Németország Európa legnagyobb gazdaságaként egyben a blokk legnagyobb széndioxid-kibocsátója is. Németország célja, hogy 2030-ra az 1990-es szinthez képest 65 százalékkal csökkentse kibocsátását. Müller szerint ahhoz, hogy ezeket a célokat elérjék, hatalmas beruházásokra, korszerűsítésre lenne szükség a német iparban.