Novák Katalin kinevezte a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnökét

POLITIKA
január 10., 14:23

Novák Katalin szerdán kinevezte a közmédia online igazgatóját, Lánczi Tamást az újonnan létrejövő Szuverenitásvédelmi Hivatal elnökévé. A szuverenitásvédelmi törvény betartatására létrehozott, önkényesen kijelölt ügyeket vizsgáló, korlátlan hatáskörű hivatal február elsejével kezdi meg működését.

Lánczi politológus, volt fideszes helyettes államtitkár, később a Századvég igazgatója, a Figyelő főszerkesztője - a nevéhez fűződik a kormánykritikus kutatókat, jogászokat, aktivistákat és újságírókat listázó Soros-lista -, majd a XXI. Század Intézet igazgatója volt. Jelenleg az MTVA online igazgatója. A szuverenitásvédelminek csúfolt törvényt pár nappal karácsony előtt Novák Katalin annak ellenére írta alá, hogy az elmúlt hetekben több mint száz civil szervezet és a Magyar Lapkiadók Egyesülete is tiltakozott ellene.

A független szerkesztőségek nyilatkozata a Szuverenitásvédelmi Hivatalról.

link Forrás

A Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke mellett a köztársasági elnök a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkárává nevezte ki Horvát Szilárd korábbi helyettes államtitkárt, a Széchenyi István Egyetem rektorává pedig Friedler Ferenc egyetemi tanárt.

Habony Árpád jobbkezeként, londoni tanácsadócégének igazgatójaként, az évi több milliárd forintos profitot garantáló Pécsi Dohánygyár fb-elnökeként Lánczi az orbánizmus egyik leglelkesebb híve és védelmezője, aki bármilyen helyzetben képes megtámogatni a kormány politikáját vagy aktuális füllentéseit, legyen szó halálbüntetésről, baloldali pártokat támogató bevándorlóhordákról vagy a filmtámogatás dacára kormánykritikus Enyedi Ildikó megrendszabályozásáról - írta róla Rényi Pál Dániel még 2018-ban.

Friss Lánczi-portrénk itt olvasható.

A szuverenitásvédelmi törvény hivatalosan nem a médiacégek működését szabályozza, mégis alkalmas arra, hogy súlyosan korlátozza a sajtószabadságot, nehezítse és ellehetetlenítse a független szerkesztőségek, újságírók, médiacégek munkáját. A hivatal elnöke mentelmi jogot kaphat.