Az LMP felszólította Karácsonyt, hogy vonja vissza a BKK-járatok ritkítását

közlekedés
január 21., 13:21

„Budapest jelenlegi vezetése 2019-ben klímavészhelyzetet hirdetett, amit nem járatritkításokkal, hanem a közösségi közlekedés minél vonzóbbá tételével lehet kezelni" - mondta vasárnapi online sajtótájékoztatóján Gál József, az LMP szóvivője.

Gál pártja nevében felszólította Karácsony Gergelyt, hogy azonnali hatállyal vonja vissza a BKK-járatok ritkítását. Szerintük ezzel a lépéssel csak azt éri el a főváros, hogy sokan a klímabarát tömegközlekedés helyett az autózást választják. Budapest ezzel a döntéssel ugyanúgy távolodik a zöldpolitikától, ahogyan a kormány a vasúti mellékvonalak nyári bezárásával.

Gál elmondta azt is, hogy kikérik a BKK-tól a járatritkítások alapjául szolgáló méréseket, valamint kezdeményezik, hogy a Fővárosi Közgyűlés illetékes bizottsága hallgassa meg a BKK és a főváros vezetését.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

A BKK január 18-án jelentette be, hogy másnaptól ritkítja egyes járatainak menetrendjét. Indoklásuk szerint erre a megváltozott utazási szokások miatt volt szükség. Az új menetrend alapján hétfőnként és péntekenként reggel 7 és 9 óra, valamint délután 15 és 18 óra között járnak ritkábban a járatok. Az intézkedés 43 busz-, 4 villamos- és 6 trolibuszvonalat érint.

A ritkítást az LMP főpolgármester-jelöltségén aktívan gondolkozó Vitézy Dávid is kritizálta. Erre Karácsony Gergely úgy reagált, hogy Budapesten nincs járatritkítás. A BKK vezérigazgatója ugyanakkor elismerte, hogy hibáztak, amikor túl későn kommunikálták a változásokat.

(via MTI)