Folyamatosan erősödő migrációs nyomással riogatnak, menekültek meg sehol

bevándorlás
január 23., 10:14
  • Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója hetente párszor bevándorlási katasztrófáról beszél a magyar köztévében.
  • A nyilatkozatoknak nem sok közük van a valósághoz: november óta mintha megszűnt volna a bevándorlás a déli határon. A háttérben a szerb kormány erőfitogtatása állhat.
  • Bakondi január közepén azzal indokolta a visszaesést, hogy a szerb erők akciói visszafogták a migrációt, nagy létszámban fogtak el határátlépésre készülőket, embercsempészeket, találtak fegyvereket, hamis okmányokat.
  • A Helsinki Bizottság segítségével benéztünk a számok mögé.
Menekültek a magyar határon 2015-ben
photo_camera Menekültek a szerb-magyar határon 2015-ben Fotó: AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK

Tízezerből pár tucat

A magyar köztévén 2015 óta mindennaposak a korábban sosem látott menekültáradatról, fokozódó fenyegetésről és veszélyről, felfegyverkezett, mezítlábas „migránsokról” és rettegő falusiakról szóló híradások. A déli határra nehezedő nyomásról Bakondi György is rendszeresen közöl adatokat: legutóbb január tizennegyedikén és tizenhetedikén is a déli határra nehezedő, „folyamatosan és egyre erősödő migrációs nyomásról” beszélt az M1-en.

Az, hogy a közmédia manipulálná a híreket, nem újdonság: volt már példa meg nem történt migránstámadásokról szóló hírekre, grafikonhamisításra és arra is, hogy bevándorlásellenes német politikusokat állítottak be bevándorlástól rettegő átlagnémetekként. Aztán ki ne emlékezne a médiatörténeti pillanatra, amikor a köztévé egy nap különbséggel írta át a saját menekültekről szóló híradásának alámondását, vagy arra, amikor több mint ötven M1 Híradót néztünk végig, hogy bizonyítsuk,

a közmédia évekkel korábbi felvételeket használ újra és újra, amikor az aktuális menekülthelyzetről tudósít.Nem kell hozzá szakértőnek lenni, hogy észrevegyük, a rendőrség statisztikái egészen más valóságot festenek, mint amiről a híradások szólnak.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.