Ismétlés a túlzás anyja – évekkel korábbi felvételeket használ a közmédia, amikor az aktuális menekülthelyzetről tudósít

tévé
2023 március 12., 06:47
comments 5

Az illegális bevándorlást a nyolc évvel ezelőtti menekültválság óta tartja folyamatosan napirenden a kormány. A „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet” jelenleg is érvényben van, legutóbb szeptember 7-éig hosszabbították meg. A déli határra nehezedő nyomásról Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója rendszeresen közöl adatokat a köztévében, Bohár Dániel kormánypárti influenszer január végi videójában pedig már arra a következtetésre jutott, hogy a baloldali pártok támogatják az illegális migrációt, mert a menedékkérőkkel jelentősen növekszik a szavazótáboruk.

A köztévén 2015 óta mindennaposak a korábban sosem látott menekültáradatról, fokozódó fenyegetésről és veszélyről, tűzben edzett, felfegyverkezett, mezítlábas »migránsokról« és rettegő falusiakról szóló híradások, amelyeket a műsor szerkesztői rendre ugyanazokkal a képkockákkal illusztrálnak. Kiválasztottunk néhányat az elmúlt egy évből, és megnéztük ezek előéletét – mikor és hol bukkantak fel először, összesen hányszor és milyen képaláírásokkal használták őket –, hogy nagyobb képet kaphassunk arról, miként manipulálja a menekülő emberekről szóló híreket a közmédia.

Kamu támadástól grafikonhamisításig

A Médiatanács 2019-ben megállapította, hogy az M1 esti Híradójából ömlik a legtöbb migrációval kapcsolatos bűncselekményről szóló hír. Volt példa a köztévén meg nem történt migránstámadásokról szóló hírekre, grafikonhamisításra, és arra is, hogy bevándorlásellenes német politikusokat állítottak be bevándorlástól rettegő átlagnémetekként. De ki ne emlékezne a médiatörténeti pillanatra, amikor a királyi tévé egy nap különbséggel írta át a saját menekültekről szóló híradásának alámondását:

ugyanaz a menedékkérő férfi az egyik nap még nem szokott verekedni, a másik nap meg már arról nyilatkozik, hogy rendszeresen verekszik a határőrökkel.A több mint ötven, az elmúlt egy évben leadott adásból, amit a cikk kedvéért megnéztem, mindössze egy bejátszott felvételnél tüntették fel, hogy a forrás a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság, és a dátum szerint 2020. szeptember 30-án készült – tehát bő két és fél évvel ezelőtt. Hogy a hírekben használt felvételek eredetileg honnan származnak, nehéz ellenőrizni, ezért megkérdeztem az M1 Híradót, hogy milyen forrásokból szerzik be az adásokban szereplő felvételeket. Ha választ kapok, a cikket frissítem.

A köztévé kedvenc képkockái

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.