Tele vannak európai és amerikai chipekkel az orosz fegyverek

háború
január 26., 06:02

Oroszország tavaly több mint 1 milliárd dollár értékben importált amerikai és európai chipeket, derült ki a Bloomberg birtokába jutott orosz kereskedelmi adatokból. Bár a háború kitörése után a nyugati országok korlátozásokat vezettek be Oroszországgal szemben, a vámadatok alapján 2023 első kilenc hónapjában az oroszok által importált félvezetők és integrált áramkörök több mint felét amerikai és európai vállalatok gyártották.

photo_camera Fotó: REMKO DE WAAL/ANP via AFP

Arra nem utal semmi, hogy a vállalatok megsértették volna a szankciós törvényeket, az adatokból nem derült ki, hogy kik és honnan exportálták a technológiát. A listán többek között

  • az Intel Corp,
  • az Advanced Micro Devices (AMD),
  • az Analog Devices Inc.,
  • valamint az Infineon Technologies AG is szerepelt.

A lap által elért vállalatok elmondták, a szankciós követelményeknek megfelelően működnek, a háború kitörésekor beszüntették a kereskedelmet Oroszországban és Oroszországgal, emellett több hatósággal együttműködve igyekeznek lekövetni az árucikkek útját.

„A külföldi alkatrészek továbbra is megtalálhatók azokban a fegyverekben, amelyekkel nap mint nap csapnak le Kijevre és más városokra” – áll a Kijevi Közgazdasági Iskola jelentésében. A jelentés szerint Oroszország 8,77 milliárd dollár értékben importált harcászati termékeket, ami mindössze 10 százalékos csökkenés a szankciók előtt időszakhoz képest.

A Bloomberg szerint a szankciók által érintett technológiák jelentős része Kínából, Törökországból és az Egyesült Arab Emírségekből kerül Oroszországba. Az Egyesült Államok és az EU jelenleg is próbálja elérni, hogy ezeken az útvonalakon se juthassanak a háború működtetéséhez fontos technológiák Oroszországba. Javasolták, hogy e technológiák esetében a szankciókat terjesszék ki bizonyos harmadik országbeli vállalatokra is.