Nem veszik fel az iskolák azokat a tanárokat, akik egyszer már nemet mondtak a státusztörvény szerinti új szerződésükre

oktatás
január 27., 09:13

Nem veszik fel az állami iskolák azokat a pedagógusokat, akik tavaly nem írták alá az új szerződésüket a státusztörvény alapján, van olyan tanár, akit állítása szerint már nyolc iskola is elutasított – írja az rtl.hu.

Az RTL Híradóban bemutattak egy levelet is, amelyből az derül ki, hogy tankerületi álláspont az, hogy egy érintett pedagógus alkalmazását nem támogatják.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, 2023. szeptemberéig több int négyezer pedagógus döntött úgy, hogy nem fogadja el az új jogállást, és inkább felmond. Azóta azonban többen meggondolták magukat, és már aláírnák a státusztörvény szerinti, új szerződést. Erre azonban nincs lehetőségük, sőt, még óraadóként sem alkalmazzák őket, legalábbis az RTL Híradó által megszólaltatott tanárok elmondása szerint.

„Amikor elmondtam, hogy én a státusztörvényt nem fogadtam el, mindenhol az volt a válasz, hogy akkor nem tudnak felvenni” – nyilatkozott például egy érintett földrajz szakos tanár, akit nyolc helyen is elutasítottak, hasonló indokkal. A hasonló esetekről szóló beszámolók közt van olyan, amelyben az szerepel: „a tankerület azt mondta, hogy felsőbb utasításra” nem veszik fel az egyik pedagógust.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott:

Nem is értem, hogyan képzelik ezt a fenntartók. Ha valaki aláírta ezt a nyilatkozatot, akkor örök életre kizárják a pedagógus pályáról?

Nagy Erzsébet szerint az igazgatók legtöbbször alkalmaznák a visszatérő kollégákat, de ezt a tankerületek megtiltják.

„Ez nagyon súlyos diszkrimináció, az esélyegyenlőségről szóló törvénnyel is totálisan ellentétes, úgyhogy mi azt tudjuk mondani ezeknek a kollégáknak, hogy abban az esetben, ha tudják bizonyítani, hogy ténylegesen ezért nem vették őket vissza, ez egyébként viszonylag nehéz, akkor indítsanak polgári peres eljárásokat” – tanácsolja az érintetteknek Nagy Erzsébet.

A Klebelsberg Központtól az RTL Híradó megkeresésére azt válaszolták, hogy a szeptemberig nyilatkozó tanárok, „maguk döntöttek arról, hogy a továbbiakban nem kívánnak köznevelési intézményben dolgozni”. Hozzátették: „A döntést a pedagógusok hozták meg, nem a fenntartók.”

A PDSZ azonban jelezte: a törvény nem tiltja a tanárok visszatérését, csak annyit köt ki, hogy ha valaki 90 napon belül kezd el újra tanítani, akkor annak vissza kell fizetnie a végkielégítését.