Bocsánatot kért Mark Zuckerberg az érintett családoktól a közösségi média által okozott károkért

külföld
február 01., 08:09

Szenátusi meghallgatáson kellett szembenéznie Mark Zuckerbergnek, a Meta vezérigazgatójának egy sor olyan esettel, amelyben az ő nevével is fémjelzett közösségimédia-univerzum komoly károkat okozott gyerekeknek - írja a BBC.

photo_camera Zuckerberg a meghallgatáson.
Fotó: ALEX WONG/Getty Images via AFP

A Washingtonban tartott meghallgatáson a Facebook, az Instagram, a TikTok, az X, a Snapchat és a Discord közösségi médiumokat üzemeltető vállalatok vezérigazgatóit szembesítették konkrét esetekkel is. A mintegy 4 órás meghallgatás alapból nem indult zökkenőmentesen, míg Zuckerberg és a TikTok vezérigazgatója, Shou Zi Chew önként vállalta, hogy részt vesz a meghallgatáson, a Snap, az X (korábban Twitter) és a Discord vezetői először megtagadták ezt,így a kormány idézést küldött nekik.

A meghallgatáson, amelynek legfőbb kérdése az volt, mit tesznek ezek a cégek a gyerekek online védelme érdekében, a közönség soraiban olyan családok képviselői ültek, akiknek gyerekei kárt tettek magukban, vagy öngyilkosságot követtek el a közösségi médiaplatformokon megjelent tartalmak hatására.

Lindsay Graham republikánus szenátor egyenesen a Facebookot és az Instát üzemeltető Meta fejének, Zuckerbergnek címezve szavait úgy fogalmazott: a közösségi médiumok „kezén vér szárad”, és bár tudja, hogy a cél nem ez, de a cég „termékei embereket ölnek meg”. A politikus felidézte többek közt egy 17 éves fiatal esetét: egy dél-karolinai képviselő fia követett el öngyilkosságot, mert az Instagramon megtalálta egy zsarolócsoport.

Dirk Durbin demokrata szenátor pedig arra hívta fel a figyelmet statisztikákkal alátámasztott felszólalásában, hogy az elmúlt egy évben ugrásszerűen megnőtt a fiatalok szexuális jellegű zsarolása (sextortion), vagyis amikor a fiatalkorú felhasználóktól szexuális jellegű fotókat és videókat csalnak ki, majd azokkal zsarolják őket.

A szenátorok többször is hangot adtak azon nézeteiknek, hogy a közösségi médiaplatformok szabályozása nem megfelelő, ezért törvényi szabályozás létrehozását sürgették, hozzátéve, hogy hiába tartanak rendszeresen hasonló meghallgatásokat, ahol kérdőre vonják a cégek vezetőit, érdemi előrelépés a felsorolt problémákkal kapcsolatban mindez idáig nem történt.

Egy ponton kiderült az is, hogy az egyes platformokon hány moderátort alkalmaznak, akik a problematikus tartalmakat szűrik. A Meta és a TikTok 40-40 ezer moderátort alkalmaz, a Snap 2300-at, az X kétezret, míg a Discordnak jóval kevesebb, „több száz” moderátora van.

photo_camera Zuckerberg szembenéz a családokkal, és bocsánatot kér a szenvedésért, amin keresztül kellett menniük.
Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP

A meghallgatáson a legnagyobb nyomás alatt egyértelműen Zuckerberg volt, aki Josh Hawley republikánus szenátor kérdésére reagálva felállt, az áldozatok családjai felé fordult, és bocsánatot kért tőlük mindenért, amin keresztül kellett menniük.

„Senkinek sem lenne szabad átmennie azokon dolgokon, amelyeket ezek a családok elszenvedtek” - fogalmazott. A TikTok - amely a kínai ByteDance cég tulajdonában van - vezérigazgatóját, Shou Zi Chew-t mindezek mellett arról is kérdezték, hogy cége megosztotta-e az amerikai felhasználók adatait a kínai kormánnyal, de ezt cáfolta.

Tom Cotton amerikai szenátor megkérdezte Chewtól, hogy tagja volt-e valaha a Kínai Kommunista Pártnak, mire Chew csak annyit válaszolt: „Szenátor úr, szingapúri vagyok. Nem.” Cotton ezután arra volt kíváncsi, hogy volt-e valaha kapcsolatban a Kínai Kommunista Párttal, Chew azonban erre is úgy reagált: „Nem, szenátor. Még egyszer: szingapúri vagyok.” Hozzátette, hogy három kisgyermek édesapjaként tudja, hogy a megvitatott kérdések „borzalmasak, és ez minden szülő rémálma”.

via BBC