Gulyás: Sok hely van a világon, ahova vágyom, Csád nem tartozik ezek közé

  • Európában a háborúpártiak vannak többségben.
  • Az emelt fizetést kapják a tanárok.
  • Heteken belül lezárulhat a reptér adásvétele.
  • Nem igaz, hogy embertelen körülmények között tartották fogva az olasz antifa nőt.
  • A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének nem szabad hinni.
  • Nincs abban semmi zsarolás, hogy a svéd miniszterelnököt meghívták Brüsszelbe.
  • A rendőrség felkészült a kitörés napjára.

Infózott a kormány.

február 01., 11:54

Gulyás nem emlékszik ennyire népszerűtlen német kormányra

A Magyar Fórum arról kérdezte Gulyást, hogy ha 40 millió dollár a Reuters szerint is elszivárgott az ukránoknak folyósított támogatásról, mi a garancia arra, hogy a megszavazott uniós védelmi csomag legalább egy része nem jut hasonló sorsra. A miniszter szerint pont „annyi garancia van erre, amennyire erős az ukrán állam korrupciómegelőzési- és üldözési képessége.”

Gulyás szerint a német választópolgároknak kell megítélni azt a kérdést, hogy miközben a német gazdáknak nem, az ukrajnai védekezésre van pénz a német költségvetésben, de nem emlékszik arra, hogy egy kormánykoalíció ilyen rövid idő alatt alig 30 százalékon álljon, a kancellár pedig a legnépszerűtlenebb politikusok közé tartozzon. A német gazdaság válságát már érezzük a bőrünkön, tette hozzá, hiszen a magyar gazdaság egynegyede függ valamilyen formában a német gazdaságtól.

február 01., 11:53

Ha minden kötél szakad- akár bankot is lehet váltani

Az ügyfeleket terhelő banki díjak nagy mértékű emelését nem vizsgálja a kormány, mivel a bankfelügyelet a nemzeti bankhoz tartozik, mondta Gulyás a Blikk kérésére. A bankoknak tavaly ráadásul rekordnyeresége volt, ha egy bank túl sok díjat szed ügyfeleitől, akkor bankot kell váltani.

február 01., 11:50

Gulyás szerint kérdéses, hogy lesz-e valaha akkora Ukrajna, mint a háború előtt volt

Oroszország támadása durva megsértése a nemzetközi jognak, Ukrajnának joga van a területi integritásához, de a kérdés az, hogy ennek érvényt lehet-e szerezni, válaszolta Gulyás a Della podcast kérdésére. Gulyás szerint kérdés, hogy van-e lehetőség az eredeti állapot, vagyis Ukrajna területi integritásának helyreállítására, miközben sok ezer ember hal meg a harcokban.

Reális-e, hogy június 9-én olyan ep-választási eredmény születik, hogy 180 fokos fordulat legyen orosz- vagy gender-ügyben? Legfeljebb az, hogy a magyar kormányhoz hasonlóan gondolkodó két frakció együttvéve a legnagyobb lesz, a 35 százalékos eredmény túl szép lenne.

A jegybank függetlensége megkérdőjelezhetetlen. A Nagy Márton vezette Nemzetgazdasági Minisztérium hétfőn tette közzé „vitaindító” ötletét, amely a változó kamatozású hitelek referencia kamatlábairól szól.

Ezer-ezerötszázmilliárdos nagyságrendben lesznek-e osztogatások a választások előtt? Nem tudja.

február 01., 11:42

Nem lesz benzinársapka

Az Inforádió kérdésére Gulyás elmondta, hogy nem tervezik újra ársapka bevezetését, a 600 forintot meghaladó benzinár ezt nem indokolja. Legutóbb, folytatta, 800-900 forint lett volna a benzin ára, ha nem vezetik be a 480-as ársapkát, de ettől a szinttől messze vagyunk. A kormány egyébként is most inkább a gáz- és olajár csökkenésére számít.

február 01., 11:38

Nincs gond azzal, hogy a gazdagok vagyonkezelőkre bízzák vagyonukat

A csőd közeli állapotban lévő főváros nem kereste a kormányt, nem kértek pénzügyi segítséget, mondta Gulyás a Mediaworks kérdésére.

A leggazdagabb magyarok közül sokan vagyonkezelőkre bízták vagyonukat, ez hogyan érinti a költségvetést, illetve nem egy újfajta adóelkerülési módszer? Gulyás szerint jó, nyugaton létező intézmény, nincs ezzel gond.

február 01., 11:37

Gulyás: A kormány olyat ígért, amit nem tudott teljesíteni

A Telex is a NATO-csatlakozásról kérdezte Gulyást, aki rezignáltan ismételte magát, és akkor sem tartott szünetet, amikor elismerte, hogy nem mondtak igazat az ügyben. A lap Szijjártó Péter külügyminiszter idézetét hozta fel, ami szerint nem mi leszünk az utolsók, akik ratifikálják a svéd csatlakozást, aztán mégis mi lettünk.

„A kormány olyat ígért, amit saját hatáskörben nem tudott teljesíteni”

– mondta Gulyás, és azzal haladt is tovább. Azt elismerte azért, hogy Svédországgal erősödne a NATO, bár szerinte „az összkatonai képességet nem fogja megsokszorozni a svéd csatlakozás”. A bizalomerősítő lépések feszegetése során ismét a frakcióra mutogatott, és mosolyogva idézte fel a komoly belső vitákat, amik azonban nem nyilvánosak, és épp ez a fideszses siker titka, a kisebbség elfogadja a többség véleményét.

A Bayer-ügyben azt mondta, mindenben egyetért kollégája cikkével. Szerinte lehet okolni a gyermekeket a felmenők tetteiért, „lehet így csinálni, de azokból nem mi fogunk rosszul kijönni”, majd Dobrev Klárát és nagyapját emlegette.

Szerinte ügynökakták nem léteznek, állambiztonsági iratok igen, ezek kikérhetőek, különben is ők tették a legtöbbet ezek nyilvánosságáért, de sokat elloptak közülük, megítélésük pedig egyébként is bonyolult, mert a beszervezéseknek, „aláírásoknak” többféle módszerei és motivációi voltak.

február 01., 11:34

A rendőrség felkészült a kitörés napjára

Németországban szélsőbaloldali antifasiszták rongáltak meg magyar kulturális intézményt, az ügyben együttműködtek a magyar és német hatóságok, mondta Gulyás a Magyar Hírlap felvetésére.

Előre nem lehet garantálni, hogy az idei kitörés napján nem lesznek atrocitások, de a rendőrség felkészült.

február 01., 11:21

Nem zsarolás a svéd miniszterelnök meghívása Budapestre

A magyar feltétel nem teljesült Brüsszelben, mi lehetett az Ukrajnának nyújtott EU-s támogatásról szóló megállapodás része, helyeztek-e nyomást Orbánra francia vagy német részről, hogy legyen megállapodás? - kérdezte a 24.hu. Gulyás megismételte, ő itt van, az események pedig Brüsszelben történnek.

Svédország NATO-csatlakozása ügyében Gulyás a svédekre bízza, hogyan tudják erősíteni a bizalmat. A svéd miniszterelnök budapesti meghívása nem zsarolás, nem feltétel. A részletekről szerinte a Fidesz parlamenti frakciója tudna beszélni, tőlük kell kérdezni, a kormánynak van egy előterjesztése.

Arra a kérdésre, hogy kizárható-e, hogy a Fidesz jelöltje Vitézy Dávid lesz a főpolgármesteri poszton, Gulyás nem válaszolt egyértelműen, csak annyit: a Fidesznek saját jelöltje lesz a poszton.

Gulyásnak nincsenek információi arról, hogy Orbán Gáspár milyen afrikai küldetésekben vesz részt.

február 01., 11:14

Annyira akarnak ártani Magyarországnak, amennyire csak lehet

A Pesti Srácok kérdésére Gulyás elmondta, hogy két okból kellett módosítani az uniós költségvetést: az egyik az ukrán finanszírozás, a másik pedig, hogy az unió nem tudta volna magát finanszírozni a növekvő kamatok miatt. Hogy a mostanit kell-e majd még módosítani, azt nehéz előre megmondani.

A visszatartott uniós források esetében Gulyás szerint felesleges jogi feltételeket keresni: „azzal az illúzióval számoljanak le, hogy ott a jogállami eljárás zajlik, amennyire lehet, annyira akarnak ártani Magyarországnak”.

Gulyás szerint hideg politikai játszma zajlik, vagyonnyilatkozatok kapcsán is ezt látjuk, hogy úgy akarják szigorítani, hogy közben a németeknél, a franciáknál és az EP-képviselőkkel szemben is alacsonyabbak ennél az elvárások.

február 01., 11:13

Szent a béke Meloni és Orbán között

Téma volt-e a kormányülésen az antifa-ügy? - kérdezte a Mandíner. Gulyás szerint meghallgatták az illetékes minisztereket.

Szent a béke Olaszország és Magyarország között azután, hogy közös képet posztoltak az olasz miniszterelnök antifás felkérdezése után? Igen.

A visszaváltható palackok ügyében féléves moratórium van, nagy többségben tavasszal jelennek meg.

február 01., 11:05

Gulyás: Sok hely van a világon, ahova vágyom, Csád nem tartozik ezek közé

A sóskúti lakossági fórumról kérdezett az RTL. Gulyás szerint elfogadhatatlan, hogy ki kellett menteni a polgármestert és az érintett szlovén cégek képviselőit, ráadásul itt egy legmodernebb technológiával működő fém-újrahasznosító üzem lesz, nem pedig akkumulátorüzem. Az is elképzelhető, hogy a sóskúti tiltakozás nem is Sóskútról indult, utalt arra, hogy az MSZP társelnöke is a helyszínen volt.

A mentőszolgálat szerint akkor sem tarthatja meg a település az orvosi ügyeletet, ha saját zsebből fizeti az önkormányzat. Gulyás erre azt mondta, hogy az önkormányzat létrehozhat saját rendelőt.

A vagyonnyilatkozatokról: 2023-ban mennyivel és hányszor emelkedett a miniszteri fizetések? Gulyás szerint nyilvánosak a fizetések, bár a sajátját nem tudja forintra megmondani. Idén még nem volt fizetésemelés, a miniszterelnök dönt.

Az Integritás Hatóság súlyosan kifogásolta ugyan a vagyonnyilatkozati rendszert, ugyanakkor az EU-ban ez a legfejlettebb rendszer. Gulyás ajánlja, hogy nézzék meg, milyen az európai parlamenti képviselők vagyonnyilatkozata.

Orbán Gáspár csádi tárgyalásairól elmondta: erről a honvédelmi miniszter dönt. „Sok hely van a világon, ahova vágyom, Csád nem tartozik ezek közé”.

február 01., 10:57

Gulyás: Nincs ellentmondás a brüsszeli deal és a nemzeti konzultáció között

A hvg.hu már az EU csúcs megállapodásáról kérdezte Gulyást, aki szerint nincs ellentmondás a nemzeti konzultáció hetes pontja és a között, hogy Orbán nem vétózta meg Ukrajna támogatását. A hetes pont arra vonatkozott, hogy ne adjon több pénzt Magyarország, illetve az unió Ukrajnának katonai célokra, amíg visszatartanak tőlünk is forrásokat - ezt állítólag 99 százalék támogatta. Gulyás szerint, mivel egy részét a felfüggesztett forrásoknak már megkaptuk, és a többiről is tárgyalunk, nincs ellentmondás.

A napelemes pályázatokról Gulyás azt mondta, hogy helyreállítási alapból finanszírozzák, de ez még nem érkezett meg, ezért ezeket a projekteket előfinanszírozza a kormány, még úgy is, hogy közben „a magyar baloldal azt próbálja elérni, hogy minél kevesebb forráshoz jussunk hozzá”. 36,7 milliárd forintnyi előleget fizettek ki, de a pályázatok jelentős része így is hiánypótlásra szorul, ami arra utal, hogy a kiírással is gond volt, ennek felülvizsgálata zajlik.

A miniszter kitért a kérdés elől, hogy a gyermekvédelmi törvény szigorítása, mint azt többek közt Simicskó István beharangozta, várható-e vagy került a napirendről.

A szigorítást a frakció terjesztette elő, de Gulyás személyes véleménye szerint az épp elég szigorú, még ha nem is tökéletes. A népszavazás, folytatta a miniszter, inkább arról szólt, hogy aktuális brüsszeli hisztéria keretében épp megtámadtak bennünket, és arra kellett egy választ adni. Így is megáll szerinte, hogy 1989 óta nem volt olyan ügy, ahol ekkora tömeg foglalt volna állást egy vélemény mögött mellett.

február 01., 10:57

Miért hívta fel Meloni Orbánt?

Miért utasították el az EU-ban a magyar fél kompromisszumos ajánlatát? - kérdezte a Hír TV, de Gulyás nem tudja, mi történt az elmúlt órákban.

Orbán akkor ment oda a gazdákhoz, amikor a volt lengyel miniszterelnökkel való találkozójára sietett, nem volt előre megszervezve.

Az olasz sajtóban hisztéria alakult ki arról, hogy egy szegény olasz nőt letartoztattak egy féldiktatúrában, miközben csak szerencsén múlt, hogy nem haltak meg emberek az antifák támadásában, mondta Gulyás arra a kérdésre, hogy Meloni miért kérdezte meg erről az ügyről Orbánt. A legfőbb témájuk amúgy az EU-csúcs volt.

február 01., 10:42

Gulyás nem ígérte meg, hogy nem lesz olcsóbb a vármegyebérlet

Garantálja-e a kormány, hogy nem csökkenti a vármegyebérlet árát? - kérdezte az Index. Ha így lenne, akkor ugyanis alávágnának a BKK-s bérletárnak. Gulyás szerint jó lenne, ha az emberek kevesebbet fizetnének a közösségi közlekedésért. A MÁV és a Volán költségvetési helyzetében nem lehet megígérni, hogy kevesebbe kerüljön, de ha van rá lehetőség, akkor mindenkinek ez az érdeke.

Toroczkai igényt tart Kárpátaljára, Gulyás nem, sőt, felelőtlennek tartja.

Gulyás Gergely ősszel a hvg-vel telefonon közölte, megszüntetik a céget.
photo_camera Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

A Fidesz európai- parlamenti listájáról jövő héten dönt az elnökség, majd a választmány fogadja el.

Budapest legkésőbb jövő év első felében áll át a megújított ügyeleti rendszerre. Budapesten a legkönnyebb a helyzet, mert rengeteg kórház van. Ahol bevezették, ott jobb a rendszer.

Miért állnak le komplett kórházi osztályok - szólt a kérdés. Gulyás szerint a hírek és a valóság között nem teljes az összhang. Januárban 38 kijelölés volt, ezek közül csupán három szólt két hónapnál hosszabb időre. Ezek lehet, hogy a bérnővéri szolgálat betiltásából erednek, de ezt nem bánja, mert ez egy élősködő rendszer volt, a nővérek nem kapták meg a megfelelő bért.