Fogolytáborokban végzett kényszermunkával lett parókanagyhatalom Észak-Korea

külföld
február 04., 10:18

Oroszországba lőszereket és ballisztikus rakétákat szállít Észak-Korea, de a legnagyobb legális exporttermék Kim Dzsongun diktatúrájából meglepő módon a kommunista szépségiparból jön. Mint a szingapúri The Strait Times írja, a műszempillák és a parókák a Kínába irányuló észak-koreai export oroszlánrészét, majdnem 60 százalékát teszik ki. Márpedig Kína Észak-Korea messze legnagyobb külkereskedelmi partnere, a kivitel 90 százaléka oda megy.

2023-ban a hivatalos kínai adatok szerint 292 millió dollárt tettek ki az oda érkező észak-koreai szépségápolási cikkek. A paróka-boom fő oka az elemzők szerint, hogy az exportját a legtöbb termékkel ellentétben nem szankcionálja az ENSZ - szemben az Észak-Koreában hagyományosan nagy volumenű textiliparral.

photo_camera Dél-koreai parókakészítő asszonyok a hatvanas években. Forrás: Világbank

Emiatt sok üzemben a Kínába szánt ruhákról az elmúlt években átálltak a műhajakra. A Dél-Koreában az északi emberijogi helyzetről kiadott Fehér Könyv szerint paróka- és műszempilla-készítő osztályokat állítottak fel az északi munkatáborokban is, ezekben jellemzően női foglyokat dolgoztatnak fizetség nélkül. A parókafonás a középiskolások között is népszerű mellékkereset, egy 25 cm-es hajkötegekért 20-25 kiló kukoricát fizetnek a felvásárló állami vállalatok.

Lényegében arról van szó, hogy a világ vezető paróka- és műszempilla-hatalmának számító kína kiszervezi a termelést Észak-Koreába. Ez nekik az olcsóbb munkaerő miatt is megéri, Phenjanban pedig az olaj- és nyersanyag-vásárláshoz is égető szükség van devizára. A két ország tudatosan keresi azokat területeket, amelyekre nem vonatkoznak a szankciók.

Mivel Kína a világ vezető exportőre, az Európába és Amerikába kerülő kínai parókák és műszempillák között is sok részben Észak-Koreából származó nyersanyag lehet, emiatt az amerikai elf Beauty kozmetikai céget pár éve már 1 millió dollárra bírságolták az Egyesült Államokban.

A parókagyártás egyébként Dél-Koreában is komolyabb gazdasági jelentőségre tett szert korábban: a hatvanas években a női munkavállalás terjedéséhez is hozzájárult, hogy az ország a nyugati szépségipar beszállítója lett.