Peszkov: Oroszország és a NATO közvetlen katonai összecsapásához vezet, ha a Nyugat katonákat küld Ukrajnába

háború
február 27., 13:09

Közvetlen katonai összecsapáshoz vezet Oroszország és a NATO között, ha nyugati kontingenseket vezényelnek Ukrajnába – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Peszkov arra reagált, hogy Emmanuel Macron francia elnök egy Ukrajna támogatásáért rendezett hétfői párizsi konferencia után azt mondta: nyugati vezetők megvitatták annak lehetőségét, hogy csapatokat vezényeljenek Ukrajnába, de nem jutottak konszenzusra.

„Ez esetben már nem a valószínűségről, hanem az elkerülhetetlenségről kell beszélnünk. Így fogjuk értékelni a dolgot. És ezeknek az országoknak is így kellene értékelniük, és tudatában kell lenniük a felelősségnek. És fel kellene tenniük maguknak a kérdést, hogy ez megfelel-e az érdekeiknek, és főleg országuk polgárai érdekeinek” – mondta Peszkov.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője 2017. december 20-án.
photo_camera Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője 2017. december 20-án. Fotó: Szergej Gunejev/Szputnyik

Fontos új elemnek nevezte azt, hogy tárgyalás témája lett, hogy „a NATO-országokból néhány kontingenst küldjenek Ukrajnába”. Azt mondta, Macron felszólalásainak minden más részlete elhangzott már valamilyen formában.

Peszkov szerint Moszkva azt is rögzítette, hogy Európában nincs konszenzus a katonák küldésének kérdésében, és sok olyan ország, ami részt vett a párizsi találkozón, a józan értékelésnél maradt azzal kapcsolatban, hogy milyen potenciális veszéllyel jár közvetlenül belekeveredni a háborúba. A Kreml jól ismeri Macron álláspontját arról, hogy stratégiai vereséget kell mérni Oroszországra – mondta.

Az orosz fél korábban többször arra is figyelmeztetett, hogy az Ukrajnába irányuló fegyverszállítások is közvetlenül bevonhatják a NATO-országokat a háborúba. (MTI)